AB’den ‘demokrasi’ çağrısı

AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmeleri ‘son derece endişe verici’ olduğunu belirterek Türkiye’yi ‘parlamenter demokrasiyi korumaya’ çağırdı.

AB’den ‘demokrasi’ çağrısı

Mogherini, Türkiye ile siyasi diyaloğu sürdürmeye hazır oldukları mesajını da verdi. Federica Mogherini’nin yaptığı açıklamada AB ve üye ülkelerin bir kez daha 15 Temmuz’daki darbe girişimini kınadıklarına dikkat çekildi. Türkiye’ye ‘orantılı adımlar atması gerçeğinin farkında olarak insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlükler ile adil yargılama da dahil olmak üzere parlamenter demokrasiyi koruma’ çağrısı yapıldı. AB’nin Türkiye’deki gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceği kaydedilen açıklamada, ‘AB Türkiye ile kurulu çerçevede tüm seviyelerde siyasi diyalogu devam ettirmeye hazır olacak’ ifadeleri kullanıldı.

ANKARA: KABUL EDİLEMEZ

AB’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini imzasıyla yaptığı ‘Türkiye’ye demokrasiyi kurtarma çağrısına’ yanıt Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Dışişleri Bakanlığı, Mogherini’nin Türkiye’de hakkında yaptığı açıklamanın kabul edilmesinin mümkün olmadığı belirtildi. Açıklamada, ‘PKK’ya açıkça silahı bırakma çağrısı yapamayan, teröristlerin serbestçe ülkelerinde dolaşmalarına ve Türkiye aleyhine propaganda ve eylemlerini yürütmelerine ses çıkarmayan ve hatta PKK’nın Avrupa Parlamentosu koridorlarında sergi açmasına müsaade eden, Türkiye söz konusu olunca terörizmi silahlı mücadele şeklinde yansıtan kararlara imza atan AB esasen Türk milleti nezdinde terörle mücadele konusundaki inandırıcılığını ve itibarını kaybetmiştir.’ Dışişleri, bu sebeplerle Mogherini’nin yaptığı gibi açıklamaların ‘bir değeri bulunmadığını’ denildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X