AB’den İsrail mallarına ilişkin karar

Avrupa Birliği, İsrail’in işgali altındaki Batı Şeria’da ürettiği ürünlere “İsrail malı” etiketi vurmasına karşı çıktı. Hamas bu kararı memnuniyetle karşılarken, İsrail ise karardan dolayı Avrupa Birliği’ni kınadı.

AB’den İsrail mallarına ilişkin karar

Avrupa Birliği (AB), İsrail’in, işgal altında tuttuğu Batı Şeria’daki gayrimeşru yerleşim yerlerinde üretilen ürünlerde “İsrail malı” etiketi kullanılmasını engelleyen bir karar aldı.

​AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada “İsrail işgali altındaki bölgelerden gelen ürünlerin menşe şehadetnamesine ilişkin bir kılavuz çalışmasının” kabul edildiği belirtildi. Bunun yeni bir mevzuat olmadığı, mevcut AB mevzuatının etkili bir şekilde uygulanması için alındığı vurgulanan açıklamada, ‘”Amaç, üye ülkelere ve tüketicilere ürünler hakkında gerekli bilgileri vermek” denildi.

​İsrail’in işgal altında tuttuğu bölgelerde üretilen ürünlerin doğru şekilde etiketlenmesi konusunda İngiltere, Danimarka ve Belçika’nın ardından diğer AB üyelerin de benzer uygulamalara gitmek istedikleri hatırlatılan açıklamada, ”Ancak bunun için AB tarafından yayımlanacak bir kılavuz çalışmasını beklemeye karar vermişlerdi” denildi. Kılavuza göre, bundan sonra yerleşim yerleri, Golan Tepeleri veya Doğu Kudüs menşeli ürünlere “İsrail malı” etiketi vurulamayacak.

“İsrail malı” kullanılamayacak

Kılavuza göre, bundan sonra yerleşim birimleri, Golan Tepeleri veya Doğu Kudüs menşeli ürünlere “İsrail malı” etiketi vurulamayacak. Ayrıca, ürünlerde tek başına “İsrail’den”, ”Golan Tepeleri’nden” veya “Batı Şeria’dan” etiketleri de kullanılamayacak. Bunun yerine “İsrail yerleşim birimleri” veya aynı anlama gelecek bir ifade üretim yerinin yanına eklenecek. Net bir ifade belirlemeyen AB, “Batı Şeria’dan-İsrail yerleşim birimi” veya “Golan Tepeleri’nden-İsrail yerleşim birimi” etiketlerinin kullanılabileceğini bildirdi. Filistin kaynaklı ürünlerde ise “Filistin’den” veya “Batı Şeria’dan-Filistin malı” etiketleri kullanılabilecek.

Yerleşim birimlerinde üretilen taze meyve ve sebze ile şarap, bal, zeytinyağı, yumurta, kümes hayvanları, organik ürünler ve kozmetik malzemelerinin menşe şehadetnamesi zorunlu olacak. Paketlenmiş gıda maddeleri ile sanayi ürünlerinde ise gönüllülük esas alınacak. Ancak her iki durumda ürünlerin menşe şehadetnamesinde yanlış veya yanıltıcı ifade kullanılamayacak.

Bu adımın, 30 milyar avro civarındaki İsrail-AB ticaret hacminin cüzi bir kısmını etkilemesi bekleniyor.

İsrail’in işgal altında tutuğu Batı Şeria’da inşa ettiği yerleşim birimlerinde 400 bin, Doğu Kudüs’te oluşturduğu yerleşimlerde 200 bin civarında Yahudi yaşıyor. Avrupa Birliği yetkilileri İsrail yerleşimlerinin uluslararası hukukta gayrimeşru olduğunu sık sık tekrarlıyor.

Hamas, kararı memnuniyetle karşıladı

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), Avrupa Birliği’nin (AB) Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerinde üretilen ürünlerde “İsrail malı” etiketi kullanılmasını engelleyen kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail yerleşim birimlerinde üretilen ürünlerin etiketlenmesinin doğru bir adım olduğunu belirtti.

Zuhri ayrıca AB’yi “İsrail işgal sistemi ile bağlantılı ürünler ve hizmetlere kapsamlı ceza ve yaptırımlar uygulamaya” davet etti.

AB, İsrail’in, işgal altında tuttuğu Batı Şeria’daki gayrimeşru yerleşim birimlerinde üretilen ürünlerde “İsrail malı” etiketi kullanılmasını engelleyen bir karar almıştı.

​İsrail’den Avrupa Birliği’ne kınama

Avrupa Birliği Komisyonu’nun, işgal altındaki Filistin topraklarında üretilen ürünlerin üzerine “üretim yerlerinin yazılması” yönündeki adımı İsrail’de “boykot edilme” endişesine yol açtı.

İsrail, 1967 sınırları içindeki Filistin topraklarında bulunan Yahudi yerleşim yerlerinde üretilen malların üzerine “üretim yerlerinin yazılması” yönündeki kararından dolayı Avrupa Birliği’ni kınadı. 

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emmanuel Nahshon, AB Büyükelçisinin çağrılarak karardan duyulan memnuniyetsizliğin iletildiğini söyledi.

Nahson, yaptığı yazılı açıklamada, “İsrail, Avrupa Birliğinin, 1967’den beri İsrail kontrolünde olan yerlerde üretilen ürünleri etiketleme (üretildiği yeri yazma) kararını kınıyor. AB’nin siyasi nedenlerle ve boykot hareketinden etkilenerek, İsrail’in vatandaşlarını hedef alan terör dalgasıyla yüzleştiği bir dönemde böyle ayrımcılık içeren bir karar almasını teessüfle karşıladık” ifadelerini kullandı.

Yahudi yerleşim yerlerinde üretilen ürünlerin boykot edilmesi

Avrupa Birliği 2012 yılından beri, işgal altındaki Filistin topraklarında yer alan Yahudi yerleşim yerlerinde üretilen ürünlerin üzerine “üretim yerlerinin yazılması” yönünde çalışma yürütüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X