AB’den vize için 72 kriter vurgusu

Vize serbestisi için Türkiye’nin 72 kriterden 69-70’inin yerine getirildiğini ifade eden Juncker, “Türkiye’nin terörle mücadele yasasını değiştirmesi, Avrupa Birliği’nin bir koşulu” dedi.

AB’den vize için 72 kriter vurgusu

Türkiye’nin vize serbestisi konusunda ilerleme kaydettiğini belirten AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, “Vize serbestisi için Türkiye’nin 72 kriteri yerine getirmesi gerekiyor” dedi.

Lüksemburg’da gerçekleştirilen Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) 40’ıncı kuruluş yıl dönümü kutlamasında Türkiye’ye vize serbestisine ilişkin değerlendirmede bulunan Juncker, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden vize serbestisi alması için yapması gerekenlerde ilerleme kaydettiğini söyledi. Juncker, “Vize serbestisi için Türkiye’nin 72 kriteri yerine getirmesi gerekiyor. Türkiye şimdiye kadar 69-70 tane kriteri yerine getirdi. Türkiye’nin terörle mücadele yasasını değiştirmesi Avrupa Birliği’nin bir koşulu” ifadelerine yer verdi.

ÇIKARLARIMIZI DENGELİYOR

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, “Türkiye ile yapılan anlaşma modeli bizim çıkarlarımızı dengeliyor. Sınırlarımızda insanlar ölmüyor ve sınırlarımız korunuyor” açıklamasında bulundu. 

AB Komisyonu, 4 Mayıs’ta Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan 5’inin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti. Bu şartlar arasında terör tanımının değiştirilmesi de bulunurken, Avrupa Parlamentosu tüm kriterler karşılanana kadar AB Komisyonu’nun teklifini oylamama kararı almıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X