ABD’nin Tayvan’a silah satması Çin’i kızdırdı

Çin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Cıng Zıguang, ABD’nin Tayvan’a silah satma planına “kesinlikle karşı” olduklarını söyledi.

ABD’nin Tayvan’a silah satması Çin’i kızdırdı

Çin Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Bakan Yardımcısı Cıng’ın, Washington yönetiminin Tayvan’a 1,83 milyar dolarlık silah satacağını açıklamasının hemen ardından ABD’nin Pekin Büyükelçiliği geçici temsilcisiyle görüştüğü belirtildi.

Cıng’ın bu görüşmede, “Tayvan, Çin’in ayrılamaz bir parçasıdır” ifadesini kullandığına vurgu yapılırken Pekin yönetimin bu karara kesinlikle karşı olduğunun altı çizildi.

Uluslararası hukuka ve uluslararası ilişkilerin temel prensiplerine aykırı olarak nitelendirilen bu silah satışının, “Çin’in ulusal egemenliği ve güvenlik çıkarlarına ciddi zarar verici nitelikte olduğu” kaydedildi.

Çin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Cıng, “ulusal menfaatlerini korumak için ABD ile Tayvan arasında silah satışına katılan firmaların da aralarında bulunduğu taraflara gerekli yaptırımları uygulayacaklarını” söyledi.

“Hiç kimse, Çin devleti ve halkının egemenlik ve toprak bütünlüğünü savunma yönündeki iradesini sarsamaz” ifadesini kullanan Cıng, ABD’ye “Tayvan’a silah satışını derhal iptal etmesi ve Çin-ABD ilişkilerinin zedelenmesine yol açacak adımlardan kaçınması” çağrısını yaptı.

ABD Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansı’ndan yapılan açıklamada, iki fırkateyn ve tanksavarları da kapsayan 1,83 milyar dolarlık silah satışını, Dışişleri Bakanlığının onayladığı bildirilmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X