ABD’nin Telafer planı

ABD’nin daha önce Irak’taki operasyonlara katılmasına karşı çıktığı Şii milis gücü ‘Haşdi Şabi’ ye örtülü destek verdi.

ABD’nin Telafer planı

DEAŞ’la mücadele operasyonu sözcüsü Albay Dorrian, İran destekli Şii milislerin Irak ordusuyla birlikte Telafer’e ilerlediğini söyledi.

Washington yönetiminin defalarca Irak’taki diplomatları yoluyla, Şii milis örgütü Haşdi Şabi’nin (Halk Topluluğu) lağvedilmesini isterken, dün yapılan bir açıklama, ABD politikasındaki değişkliği gözler önünne serdi.

ABD’nin Bağdat’ta konuşlu DEAŞ’la mücadele operasyonu sözcüsü Albay John Dorrian düzenlediği basın toplantısında Şii milisleri kastederek, insan hakları ihlali yapmayan grupların Irak ordusuyla birlikte bölgeye hareket edebileceğini söyledi.

Dorrian, ‘Anladığım kadarıyla Halk Hareketi Birlikleri (Haşdi Şabi) Telafer’e doğru ilerliyor. Aynı zamanda bunun Irak hükümetinin bir planı olduğunuı anlıyorum.Türkiye’den gelen yorumları gördük, pozisyonlarını anlıyoruz, bölgede yaşayan Türkmenlerin herhangi bir ihlalle karşılaşmalarını istemiyorlar. Yani bu, bizim planımızla da uyumlu olan bu operasyonu yürütmek için bir fırsat olacak, nasıl işlediğini göreceğiz. Bunların tümü insan hakları ihlalinde bulunmadı. Bazıları Irak hükümeti ve Irak güvenlik güçleriyle çok yakından çalışıyor’dedi.

IRAK ORDUSU İLERLİYOR

Bu arada üç haftadır devam eden Musul operasyonunda Irak ordusu altı köyü DEAŞ’tan kurtardı.

Irak ordusu, Melayin, Semah, Hadra, Kerkukli, Kuds ve Kerame kasabalarına girdi.

Askeri yönetim tarafından yapılan açıklamaya göre DEAŞ bölgede büyük zayiata uğratıldıktan sonra civar binalara Irak bayrağı çekildi. Irak düzenli ordusu, Kürt peşmergeleri ve şii Haşdi el Şabi milisleri tarafından yürütülen Musul operasyonu üç hafta önce başlatılmıştı. BM verilerine göre harekat başladığından beri 21 bin Musul’lu yerinden edildi. bölgedeki görgü tanıkları DEAŞ güçlerinin ağır uçaksavar makineli tüfek, roketatar fırlatma rampası ve havanlar kurduklarını söylüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X