ABD’ye Astana daveti

Moskova, Washington yönetimini Astana’da yapılacak Suriye görüşmelerine davat etti. İkinci toplantıya Ürdün’ün de garantör ülke olarak katılacağı açıklandı.

ABD’ye Astana daveti

Rusya ve Türkiye’nin girişimleriyle bu hafta Kazakistan’ın başkenti Astana’da 15-16 Şubat’ta ikincisi düzenlenecek olan Suriye barış görüşmeleri görüşmelerine ABD’nin de  davet edildiği bildirildi.

Rus televizyon kanalı NTV’ye konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington’un Astana’da düzenlenecek Suriye görüşmelerine davet edildiğini açıkladı. Lavrov, ‘ABD, Suriye heyetini oluşturduğunda, önümüzdeki temaslara katılması için tarafımızdan davet edildi’ dedi.  Bakan, ABD’nin geçen Astana görüşmesine gözlemci olarak katıldığını da hatırlattı.

MANTIKLA YOLA ÇIKILMALI

İran’ın  Suriye barış sürecinde oynadığı rolden söz eden Lavrov, bu ülkenin DEAŞ’a karşı mücadele eden koalisyondan çıkarılmasının pragmatik olmayacağını vurguladı. Rus Bakan, ‘Washington ile İran’ın arası daha da bozulmuş görünüyor. Ancak Moskova, mantıkla yola çıkılmasını savunuyor’ dedi. 

ABD Savunma Bakanı James Mattis, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açılklamada, İran’ı ‘terörün ana sponsoru’ olarak değerlendirmişti. 

Rusya ve Türkiye’nin girişimleriyle bu hafta Astana’da ikincisi düzenlenecek olan Suriye görüşmelerine Ürdün’ün de garantör ülke olarak katılacağını açıklandı.

ÜRDÜN GARANTÖR DEVLET

Bu arada Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov da  Astana’daki Suriye barış görüşmeleri için, ‘Türkiye, İran, Rusya ve Ürdün bu toplantıda garantör olacak’ dedi.

Suriye’deki ateşkesin güçlendirilmesinin masada olacağı Astana görüşmelerinin yeni turuna BM yetkililerinin de katılacağını belirten Bogdanov, Suriye hükümeti ve silahlı muhaliflerin heyetlerinde ise aynı isimlerin yer almasını beklediklerini de belirtti.

Astana görüşmeleri, daha öncekilere siyasi muhaliflerin katılmasına karşın bu kez doğrudan silahlı muhalif grupların davet edilmesi nedeniyle önem taşıyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X