‘ABD’ye inanın’

Başkan seçildikten sonra ilk kez ABD Kongresine hitap eden Trump, ülkede ‘perestroyka’ için 1 trilyon $’lık ‘muhteşem’ bir plan açıkladı.

‘ABD’ye inanın’

Trump, endüstriyi hayata döndüreceğini, orduya kaynak sağlayacağını, yeni yollar köprüler, havayolları ve tren yollarını yenileceğini taahhüt etti. 

ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak’ta göreve gelmesinin ardından ilk defa Kongre’ye hitap etti. 

Trump salona girişte Cumhuriyetçi vekiller tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Ancak Demokratlar Trump’ı ne karşıladı ne de uğurladı. ABD Kongresinin iki kanadını temsil eden Senato ile Temsilciler Meclisi’nin ortak oturumunda vekillere yaklaşık bir saat seslenen Trump’ın konuşması tam 94 kez şirddetli alkışlarla kesildi.  Salonda Trump döneminde hayatını kaybeden ilk ABD askeri William Ryan Owens’ın eşi dakikalarca alkışlandı. Başkan’ın askerden bahsettiği bölümde Owens’ın eşi Carryn gözyaşlarını tutamadı.

YAPACAKLARINI ANLATTI

Başkan konuşmasında reform planları için partiler üstü işbirliği yapılması çağrısında bulunarak, ‘kısır görüşlü’ ve ‘banal’ çekişmelere son verilmesini istedi.  Ortak oturumunda vekillere hitap eden Trump, ağırlıklı olarak Amerikan ekonomisiyle ilgili attığı adımları, sağlık reformundan sınır güvenliğine, terörle mücadeleden göçmen sorununa ve askeri harcamaların arttırılmasına birçok konuda yapacaklarını anlattı. 

Trump, ‘İçeride ve dışarıda tüm hedeflerimize ulaşabilmek için öncelikle ekonominin motorunu yeniden çalıştırmamız gerekiyor. Ölmekte olan Amerikan endüstrilerini yeniden hayata döndüreceğiz. 

Orduya ihtiyacı olan kaynağı sağlayacağız, çöken altyapının yeni yollar köprüler, havayolları ve tren yollarıyla yenileceğiz’dedi. Başkan Trump ayrıca, Kongre üyelerini  ‘Amerikalı Al, Amerikalı’yı istihdam et’ prensipleri üzerine kurulacak ‘yeni bir ulusal yapılandırma programı’ oluşturmak için altyapı harcamalarında kullanılmak üzere 1 trilyon dolarlık bütçe talebine onay vermeye çağırdı.

ALTYAPI ÇÖKERKEN

Trump, ‘Birbiri ardına küresel projeleri finanse ettik ama Chicago, Baltimore, Detroit gibi yoksul şehirlerdeki çocuklarımızın kaderini görmezden geldik. Kendi sınırlarımızı herkesin geçişine ve uyuşturucu seline açık bırakırken diğer ülkelerin sınırlarını koruduk. Evimizdeki altyapı sistemleri çökerken deniz aşırı ülkelere trilyonlarca dolar harcadık’ dedi. 

DEAŞ’A NET MESAJ

 

ABD’nin güvenliğini sağlama noktasında gerekli gördükleri tedbirleri alacaklarını kaydeden Trump, ABD ve Avrupa’da yaşanan terör saldırılarından örnekler vererek IŞİD tehdidine karşı kararlılık vurgusu yaptı. IŞİD kastederek, ‘Bu alçak düşmanı yeryüzünden temizlemek için İslam dünyasındaki dostlarımız ve müttefiklerimiz de dahil tüm müttefiklerimizle beraber çalışacağız’ diyen 

Meksika sınırı

 

ABD’nin güney sınırının güvenliği konusuna da konuşmasında yer ayıran Trump, Meksika sınırına duvar inşa edileceğini bir kez daha dile getirdi. Trump, ‘Yakın zamanda başlayacak ve bittiği zaman uyuşturucu kaçakçılığına ve suça karşı çok etkili bir silah olacak’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X