ABD’ye rest

Irak Başbakanı İbadi, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın ‘Yabancı savaşçılar Irak topraklarını terk etsinler’ açıklamasına, ‘İçişlerimize karışmayın’ diyerek rest çekti.

ABD’ye rest

Haşdi Şabi’nin ve İran’ın Irak’ta artan rolü, Washington’la Bağdat arasında gerilim yarattı.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın önceki gün yaptığı “Irak’taki İranlı milisler evlerine dönsün” açıklamasına sert tepki gösterdi. İbadi, bu açıklamanın ‘içişlerine müdahale’ olduğuğunu söyledi.  İbadi’nin ofisinden yapılan açıklamada, “Haşdi Şabi savaşçıları, Iraklı ve ulusaldır.  Irak halkı ve ülkesini korumak adına bedel ödemiştir. Onlar  Irak Parlamentosu bünyesinde onaylanan karar gereği  Irak Savunma Bakanlığı’na bağlıdır. Kimsenin  Irak’ın içişlerine müdahale hakkı yoktur. Iraklıların ne yapması konusunda birşey söyleme hakkı da yoktur. Iraklılar,  Irak toprakları üzerinde savaştalar. Hiçbir yabancı güç  Irak’ta bulunmuyor’ ifadelerine yer verildi. 

DEAŞ’ın Irak’ta zemin kazandığı 2014’te on binlerce Iraklının katılımıyla kurulan Haşdi Şabi’nin, Irak devletine bağlanmış olmasına rağmen İran’dan mali destek ve eğitim aldığı biliniyor.

ERBİL TOZ DUMAN

Bu arada Kuzey Irak referandum olayından sonra karıştı. Kürt yönetiminde sular durulacak gibi görünmüyor. 

Bölgede 1 Kasım’da yapılması planlanan başkanılık ve parlamento seçimleri ertelendi. Açıklamayı  IKBY’ye bağlı  çeçim komisyonu yaptı. Ertelemenin nedeni siyası  partilerin adayları bildirmemiş olması. Bildirimde son tarih dündü. Ancak siyasi partilerden bir adım gelmedi. Bunun üzerine  seçimler ileri bir tarihe ertelendi.  Seçim komisyonunun Kürt parlamentosundan yeni bir tarih belirlemesi istemesi bekleniyor.

KRİZ TIRMANIYOR

Bölgede siyasi kriz ise tırmanıyor. Ana muhalefetteki Goran hareketi,  IKBY lideri Mesut Barzani’nin istifasını istedi. Süleymaniye’deki parti merkezinde açıklama yapan Goran sözcüsü  Kerkük’ün Irak orudusunun eline geçmesinde Barzani’nin  sorumlu olduğunu söyledi. Sözcübir ulusal kurtulux hükümeti kurularak Erbil  ile merkezi hükümet arasındako sorunlara çözüm  bulunması çağrısı yaptı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X