ABD’yi kızdıran tutuklama

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un tutuklanmasıyla ilgili olarak “Türk hükümeti kaynaklarınca sızdırma” ve “asılsız iddialar ile medyada yargılama” yapılmasından büyük rahatsızlık duyulduğunu açıkladı.

ABD’yi kızdıran tutuklama

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden dün yapılan yazılı açıklamada, Topuz’un adı verilmeksizin medyaya yansımış olan ABD İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli şahsın tutuklanması ve tutuklanma gerekçesiyle ilgili çeşitli terör örgütleri bağlantısı iddiaları değerlendirildi.

Açıklamada, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen soruşturmaya ilişkin medyadaki haberler konusunda Türk Hükümeti kaynaklarınca sızdırma yapıldığı görüşüne yer verilmesi de dikkat çekti.

Açıklamada “hukuka aykırı şekilde medyada yargılama” yapılmasının amaçlandığına ilişkin vurgu da göze çarptı. Elçiliğe ait sosyal medya hesapları aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılan açıklamada, söz konusu tutuklama ve gerekçelerine ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

RAHATSIZLIK DUYUYORUZ…

“Amerikan Hükümeti, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasından ve Türk Hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır. Biz bu iddiaların tamamen temelsiz olduğuna inanmaktayız. ABD, Amerika Hükümeti çalışanları ve Türkiye’deki Amerikan vatandaşlarının Türk anayasası ve uluslararası yasalarla uyumlu şekilde yasal sürece tabi tutulmalarını sağlamak için Türk Hükümeti ile çalışmaya devam edecektir. On yıllardır, her iki ülkenin yerel çalışanlarının Türkiye ile Amerika arasında işbirliğini attırma çabaları, iki ülkenin de güvenliğini iyileştirmiş, iş olanaklarını kuvvetlendirmiş vatandaşlarımızı birbirine yakınlaştırmıştır. Çalışanlarımıza yönelik temelsiz ve kaynağı belirsiz iddialar, bizim uzun dönemli ortaklığımızı baltalamakta ve bu ortaklığın değerini azaltmaktadır.”

‘FETÖ ÜYESİ’ İDDİASI…

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin sert tonda açıklama yapmasına neden olan söz konusu başkonsolosluk görevlisi Metin Topuz hakkında, bazı medya kuruluşlarında Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğu iddiası yer alıyor. FETÖ üyeliğiyle suçlanan firari sanık durumundaki Eski Savcı Zekeriya Öz ile bağlantılı olmakla itham edilen Topuz hakkında ayrıca El-Kaide bağlantısı bulunduğu iddiaları da yazılıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X