AB’ye rest

Yunanistan’da yeni göreve gelen Aleksis Çipras hükümeti, Rusya’ya yeni yaptırım uyarısında bulunan AB Konseyi kararına karşı çıktı.

AB’ye rest

İtaat siyasetine devam etmeyeceklerini açıklayan Çipras, ülkenin en büyük limanının özelleştirilmesini durdurdu. Kamudan atılan binlerce memur da işe geri alınacak.

Pazar günkü erken seçimlerde çarpıcı bir zafer kazanan solcu Siriza partisi hükümetinin göreve başlamasına, Avrupa Birliği ile yaşadığı ilk ‘çatışma’ damga vurdu.

28 AB devlet ve hükümet başkanını temsil eden AB Konseyi, AB dışişleri bakanlarının Brüksel’deki olağanüstü toplantısı öncesinde, Doğu Ukrayna’da şiddetin tırmanması nedeniyle Rusya’yı suçlayan ve Moskova’ya yeni yaptırım tehdidinde bulunan bir açıklama yayımladı.

Ancak bi bildiriye karşı açıklama yayımlayan Yunanistan hükümeti, bildirinin hazırlanmasındaki ‘kurumsal olmayan’ usulü kınadı.

‘ONAY ALINMADI’

Açıklamada, duyurunun ‘üye ülkelerin onayını almak için daha önce belirlenmiş prosedürler izlenmeden, özellikle de Yunanistan’ın onayı alınmadan yapıldığı’ söylendi. Açıklamada, ‘Yunanistan, bu açıklamaya onay vermemektedir’ denildi. Aleksis Çipras da, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’yi telefonla aradı ve rahatsızlığını ifade etti.

‘ULUSAL KURTULUŞ’

Bu arada dün ilk bakanlar kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Başbakan Aleksis Çipras, kendilerini ‘ulusal kurtuluş hükümeti’ olarak adlandırdı ve zor durumda, yardımsız kalmış tek bir Yunanın bile kalmayacağını söyledi. Çipras AB kararlarına yönelik itaat siyasetine de son vereceklerini  belirtti ve AB’nin isteği doğrultusunda işten atılan binlerce memurun işine geri döneceğini söyledi. 

ÖZELLEŞTİRME DURDURULDU

Yeni Yunan hükümetinin ilk icraatı, ülkenin en büyük ve en önemli limanı olan Pire Limanı’nın özelleştirmesini durdurmak oldu. Denizcilikten sorumlu Bakan Yardımcısı Thodoris Dritsas yaptığı açıklamada, özelleştirme sürecinin devam etmeyeceğini ve mevcut anlaşmaların da tekrar masaya yatırılacağını söyledi.Pire Limanı’nın satış sürecini merakla takip edenler arasında Limak ile Doğuş Holding de bulunuyordu.  Selanik Limanı ve demiryollarının da özelleştirilmesinden vazgeçilidi.

Çevre ve Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis ise Kamu Enerji Şirketi PPC ve dağıtım şirketi ADMIE’nin özelleştirilmesinin durdurulacağını söyledi. Lafazanis ‘Yunan halkına yardımcı olmak için elektrik ücretlerini azaltıp, rekabeti artırmaya çalışacağız’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X