AB’ye vizesiz geçiş 2018’de

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber, AB ile Türkiye arasında vizesiz geçiş sürecinin en erken 2018 yılında planladığını, her şey yolunda giderse 2017 yılında da olabileceğini söyledi.

AB’ye vizesiz geçiş 2018’de

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber ve AB Dışişleri Bakanlığı Müşteşarı Stefano Manservisi bir dizi etkinlik için geldikleri Trabzon’da Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, beraberinde Başkan Yardımcıları ve yönetim kurulu üyeleri ile yaptıkları görüşmenin ardından Trabzon ziyaretini değerlendirdiler.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber, Türkiye ile vizesiz bir süreci yapmak ve bunu uygulamak için 2018 yılı sonunda gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi. 2017 yılında her şey yolunda giderse de gerçekleşebileceğini aktaran Haber, “Bunu için kesinlikle gelişmelerle karşılıklı bilgiyi paylaşmak, irtibat halinde olmak büyük önem taşıyor” dedi.

35 ülke ile TTSO’nun iş geliştirme protokolleri olduğunu kaydeden Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, AB ile daha çok protokol imzalandığını, dolayısıyla kurulan bu ilişkilerden dolayı AB ile Türkiye’yi bir bütün olarak gördüklerini aktararak gelecek için pek fazla sorun görmediklerini kaydetti.

Trabzon’da aktif bir AB bürosunun bulunduğunu belirten Hacısalihoğlu, “Şehrimizde sizin adınıza AB bürosu gerekli çalışmaları yerine getiriyor. Bu bakımdan gözünüz arkada kalmasın. AB ile ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi doğrultusunda toplantılar yapıyoruz. Bu ilişkiler yatırımların artırılmasında da gerçekleşiyor. Bunlarla ilgili Almanya ile çok yönlü çalışmalarımız var. İki hafta önce enerji konusunda Almanya’nın son geliştirdiği hidro elektrik tribün teknolojilerini inceleme fırsatı bulduk.

Düşüncemiz bu teknolojinin bölgemizde tanıtılması ve kullanılmasını sağlamaktır. Ayrıca, Katmanlı Üretim Teknolojileri konusunda da Almanya ile görüşmeler gerçekleştirdik. Trabzon’da kurulacak olan İnovasyon merkezi için Almanya’dan bu sektördeki teknoloji ve ekipmanı almayı planlamaktayız. Hollanda ile gemi imalatı teknolojileri alanının da işbirliklerimiz var. Bu teknolojilerin bölgemizde uygulanan projelerde kullanılmasını arzu ediyoruz. Bölgemizde gemi imalatı sanayisinin kuruluşunu AB ortak fonlarından karşılıyoruz. Ortak kullanım merkezimin tüm malzemeleri ve AB den alınacak proje kaynakları ile sektör harekete geçirilecek. AB ile birçok alanda proje görüşmelerimiz devam ediyor.

Bunlardan biri de Peynir Altı Suyu Tesisi bulunmaktadır. İhale aşaması tamamlanmak üzeredir. Tarım ve Hayvancılık konusunda da bir program yaptık. AB ülkelerine ziyaretler yapacağız. Trabzon’da kurmayı planladığımız Biyoteknoloji merkezi florası çok zengin olan bölgemizdeki potansiyeli işleyecektir. Bu konuda Hollanda ve Avusturya ile görüşmelerimiz oldu” dedi.

Hacısalihoğlu, turizm, lojistik ve sanayi yatırımları olarak işbirliği alanlarını ayırmakta fayda olduğunu belirterek, “Yatarım arazilerinin hazırlanmasında çalışmalar yapıyoruz. Yatırımcılara bedava arazi veriyoruz. Mastır planlarını da yapıyoruz. Mastır planlarını da AB gibi ülkeler ile işbirliğinde hazırlıyoruz. Avusturya ile Kış turizmi mastır planı yaptık. Turizm açısından yatırımcının önünde karşılaşabileceği alanları yok etmeye çalışıyoruz. Bu yatırımcı için büyük bir kolaylık sağlıyor. İklim şartlarından dolayı öncelikle yaşam merkezleri kurmaya çalışıyoruz. Bunun dışında sanayi için OSB’lerde bedava arsa veriyoruz. Aktif girişimlerimiz var. OSB’lerde yatırımlar çok kısa sürede hayata geçiyor. Lojistik konusunda Trabzon tam bir merkezdir. Projelerimiz hazır ve yatırımcılarımızı bekliyoruz. Şehrimizin dikkate alınmasında özellikle hinterlandımızda Rusya, Kafkaslar, Türkî Cumhuriyetleri, İran ve Ortadoğu ülkeleri dikkate alındığında bölgenin yatarım yapılabilecek en güvenli bölgesiyiz. Bu ülkeler her zaman problemli ülkeler ve bu bölgeler ile her zaman ticaret yapılıyor. Eğer bu ticaret devam edecek ise bunun merkezi Trabzon’dur” şeklinde konuştu.

“TİCARET İÇİN AB’DEN TÜRKİYE’YE VİZELER KALKMALI”

Vize konusunda bazı değişikliklerin olabileceğini kaydeden Hacısalihoğlu, “İşadamları ticari ilişkilerin kolay olduğu ülkeleri tercih ediyor. Türk insanı tez canlı, beklemeyi hiç sevmiyor. Vize almak için formalitelere katlanmak istemiyor. En kolay neresi ise oraya gidiyor. Dünyanın her tarafında Türk var. Hiç biri gezmeye değil ticarete gidiyor. AB ile vizeler ortadan kalktığında da turist olarak yılda bir iki defa gidebilir. İşadamı sürekli gider. Dolayısıyla ticareti, ekonomiyi geliştireceksek vize konusun geliştirmek gerekiyor. Çekilen sıkıntıları hepimiz biliyoruz. Schengen vizesi veriliyor. Hangi ülkeden verilmiş ise oradan giriş yapılıyor. Bazı ülkelerden da alındığında istediğiniz yere gidemiyorsunuz. Dolambaçlı yollara gerek kalmadan Türk insanı Almanya, İtalya, İngiltere gitmek ister. Yani en çok ticaret yapabileceği ülkelerdir bunlardır. Bu bakımdan yaşantımızda vize konusunu problem olarak görmek istemiyoruz” diye konuştu.

Batum’da bir kumar merkezi ve yan sektörlerin ön plana çıktığını anımsatan Başkan M. Suat Hacıcsalihoğlu, Trabzon’un tarih, doğa, dağ, yayla, eko, kayak, kurvaziyer, kongre, sağlık turizmi gibi başlıklarda çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Bu alanlarda yatırımcıların bölgeye getirildiğini, tanıtımların yapıldığını kaydeden Hacısalihoğlu, Avrupa, Japon, ve ABD’li turistlerde son birkaç yılda azalma olduğunu buna karşın Körfez ülkelerinden turizmde patlama olduğunu dile getirdi.

Başkan Hacısalihoğlu, ziyaretin anısına AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber ve AB Dışişleri Bakanlığı Müşteşarı Stefano Manservisi plaket takdim etti.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X