Açık cezaevleri tıklım tıklım

Kapasite yetersiz olunca yetkililer Bursa’da cezaevine dönüştürülebilecek atıl durumda kamu ve okul binası aramaya başladı.

Açık cezaevleri tıklım tıklım

HALİL ÖZÇOBAN

İnfaz yasasındaki yeni değişiklikle cezasının 10’da 1’ini kapalıda geçiren hükümlülere açık cezaevine nakil imkanı getirildi. Hükümlülerin açık cezaevine geçmesi için daha önce toplam cezasının 5’te 1’ini çekmesi gerekiyordu.

Şartlar değişince açık cezaevleri doldu taştı. Türkiye’nin bir çok ilinde olduğu gibi Bursa’daki açık cezaevlerinde de barınan sayısının kapasitenin üzerine çıkması Cumhuriyet Başsavcılığı yetkililerini harekete geçirdi. Yetkililer, Bursa’da açık cezaevine dönüştürülebilecek atıl durumda kamu ve okul binası arıyor.

ATIL BİNA ARANIYOR

Cezasının 10’da 1’ini  kapalıda geçiren mahkumun, yasada yapılan son değişikle şartlarının uygun olması halinde açık cezaevine nakil hakkı kazandığını söyleyen yetkililer, ‘Bursa E Tipi’nin yanında bulunan Bursa Açık Cezaevi ile Gemlik Açık Cezaevi nakiller nedeniyle dolmuş durumda. Hükümlülere rahat bir ortam oluşturmak için yeni bina arıyoruz’ dedi.

Yetkililer, Bursa merkez ve merkezin 25 kilometre alanında atıl durumda kamu, okul binası veya başka bir boş binanın bulunması halinde bu yerlerin açık cezaevine dönüştürülebileceğini belirterek, yer arayışlarının sürdüğünü bildirdi.

Hükümlü yakınları acil çözüm istiyor

Bursa’daki hükümlü yakınları, Gemlik Açık Cezaevi’nin kapasitesinin 375 kişilik olduğunu, yeni nakillerle birlikte sayının 515’i bulduğunu söylüyor. Kapasitenin üzerindeki barınmanın bir çok sıkıntıyı beraberinde getirdiğini söyleyen hükümlü yakınları, “İçeride yatma, banyo ve tuvalet sorunları yaşanıyor. Yetkililerden bir an önce yer konusuna çözüm bulmalarını ümit ediyoruz’ diyor.

Açık Cezaevi’nin ne ayrıcalığı var?

Açık cezaevleri, kanundaki amaç doğrultusunda ‘iş esası’ üzerine kurulmuş infaz müessesi olarak biliniyor. Bu cezaevlerindeki hükümlüler genellikle iş atölyelerinde çalışıyor. Buradaki hükümlülerin kapalı cezaevinde olmayan izin hakları bulunuyor.

Ayrıca, bu cezaevlerinde firara karşı asker tarafından alınmış herhangi bir engel olmadığı gibi, güvenlik kurum görevlilerinin gözetim ve denetimi ile yürütülüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X