Acil servise yapılan müracaat sayısı şehir nüfusunun 2 katı kadar

Geride bıraktığımız yıl kamu hastanelerinin acil servislerine yapılan müracaat sayısı Bursa’nın şehir merkezi nüfusunun 2 katını aştı.

Acil servise yapılan müracaat sayısı şehir nüfusunun 2 katı kadar

HATİCE DAL

2018 yılında 4 milyon 225 bin olan acil servise giren kişi sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 7.1 oranında artış gösterdi. 

Bursa’daki kamu hastanelerinin acil servislerine 2017 yılında müracaat edenlerin sayısı 3 milyon 944 bin 87 kişi iken bu sayı 2018 yılında 231 bin 257 bin artarak 4 milyon 225 bin 344 kişiye ulaştı. Bu verilere göre; acil servis muayene oranında bir önceki yıla göre yüzde 7.1 oranında artış oldu. Böylelikle 2 milyon 994 bin 521 kişinin ikamet ettiği Bursa’da acil servis başvuruları il nüfusunun üstünde bir değerde oldu. 

GÜNDE 11.5 BİN KİŞİ GİDİYOR…

Günde ise acil servisler 11 bin 576 hastayı ağırlarken, toplam muayene sayısı içinde acil servise müraacat eden hastaların oranı yüzde 32.5 olarak belirlendi. Hastanelere acil giriş yapan 1 milyon 199 bin 815 kişi yeşil alanda tedavi edilirken bu sayı toplam acil hasta sayısının yüzde 28.4’ünü teşkil etti. Bursa’daki kamu hastanelerine tek tek bakıldığında ise, 2018 yılında Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 980 bin 873 hasta acil servise müracaat ederken bunun yüzde 26.1’i yeşil alan hastası olarak belirlendi. Çekirge Devlet Hastanesi’nde ise 626 bin 601 acil müracaatının yüzde 43’ü ve Bursa Devlet Hastanesi’nde 500 bin 977 acil müracaatının yüzde 28.2’si yeşil alan hastası olarak kayıtlara geçti. 

“VATANDAŞLAR DUYARLI OLMALI”…

İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, acil servislere hayatı tehdit eden ve erken dönemde müdahale edilmezse hayati tehlike oluşturabilecek ve kalıcı sakatlıklara yol açabilecek durumlarda başvurulması gerektiğini söyledi. Vatandaşlara uyarılarda bulunan Akan, “Vatandaşlarımız, ‘Polikliniklerde randevu ile uğraşmayalım, acil serviste hemen muayenemizi yaptıralım’ düşüncesinden kaçınmalıdır.

Öncelikle acil servisler yerine aile hekimlerine başvurarak, birinci basamak sağlık hizmetlerinden daha fazla yararlanılmalıdır. Vatandaşlarımızdan acil servislere müracaatlarda daha bilinçli olmalarını bekliyoruz” dedi. Akan ayrıca, belirtilen istatistiklerde; ağız diş sağlığı merkezleri, özel hastaneler ve üniversite hastanesinin yer almadığını da sözlerine ekledi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X