Acil servislerde ‘kırmızı’ alarm

Pandeminin başladığı aylarda yüzde 80 oranında boş hizmet veren acil servisleri hınca hınç dolarken, kek bir hastanede günlük başvuru sayısı 2 bini geçti.

Acil servislerde ‘kırmızı’ alarm

DERYA DEMİR PINAR

Koronavirüs vaka sayılarının bir ay öncesine göre 3 kat arttığı Bursa’da, tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Hayat Eve Sığar uygulamasında da kırmızı alarm veren şehirde özellikle Yıldırım ve Osmangazi’deki durum hiç iç açıcı değil. Sonbahar’ın da etkisiyle grip ve nezle olanların artmasıyla rahatsızlığını koronavirüsle karıştıran vatandaşlar, hastanelerin acil girişlerinde büyük bir yoğunluk oluşturuyor. Şehir Hastanesi, Çekirge Devlet Hastanesi, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma hastanelerin acillerinin her birine günlük başvuru sayısı 2 bin üzerine çıktı. Şehir genelinde yapılan koronavirüs testinin sayısı ise 8 bine ulaştı. Acil başvuru sayısının fazla olduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz, semptom göstermeyen vatandaşların ya da gerçekten acil bir durumu olmayanların hastanelerde yoğunluk oluşturmaması gerektiğini söyledi.

“SEMPTOMU OLMAYAN BAŞVURMASIN”

Semptom göstermeyen vatandaşlara test yapmadıklarının altını çizen Yavuzyılmaz, “Kişi pozitif olan biriyle temas ediyor. Temasının gerçekleştiği aynı gün semptom göstermemesine rağmen acile başvuruyor. Test yaptırıyor virüs etkisini henüz göstermediği için haliyle sonuç negatif çıkıyor. Kişi negatif çıkmasının vermediği rahatlıkla toplum içerisinde dolaşıyor. Ancak bu virüs daha sonra etkisini gösterebilir. Bu nedenle vatandaşlarımızın eğer teması varsa 14 gün boyunca kendilerini karantina altına alsınlar. Herhangi bir semptom olması halinde başvuruda bulunsunlar. Aksi halde acil önlerinde ciddi bir yoğunluk oluşturuyorlar. Şehir Hastanesi acil servisine günlük giriş oranı 2 binlerde. Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Çekirge Devlet Hastanesi’nde de durum aynı” dedi.

“MESAİ SAATLERİNDE AYARLAMA ŞART”

Mesai saatlerinde toplu ulaşım araçlarında yaşanan yoğunluğun tehlikeli olduğuna değinen Yavuzyılmaz, düzenleme yapılması noktasında Valiliğe tavsiyede bulunduklarını söyledi. Mesai saatlerinin yaygınlaştırılmasının ciddi bir rahatlama sağlayacağını vurgulayan Yavuzyılmaz, “İşe giriş ve çıkış saatlerinin çeşitlendirimesi gerekiyor. Çıkış ve girişlerde yoğunluk oluşmasının önüne geçebilmek için tavsiyemizi verdik. Bununla ilgili son karar Valilik’te. Bazı firmalar kendi insiyatifleri doğrultusunda saatlerini daha farklı zaman dilimine çekti ve ciddi rahatlamlar yaşadıklarını ifade ettiler” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X