Genelgede, acil olmayan hastalar için yeni poliklinikler açılması, kısa müşahedelere zaman sınırlaması getirilmesi ve klinik hastaların acillere gelişinin engellenmesi gibi düzenlemeler yer alırken, Bursa’da belirlenen dört hastanede çalışmalara başlandı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Dörtçelik Çocuk Hastanesi ve Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulamaya bir ay önceden başladıklarını belirterek, genelge ile birlikte de Çekirge, Bursa Devlet ve İnegöl Devlet Hastanelerinde standart poliklinik hizmetlerinde “Mesai Kaydırma veya Vardiya Branş Polikliniği” uygulamasına geçildiğinin bilgisini verdi.
Acil servislere başvuran hastalardan genel durumu en hafif olan hastalara “Yeşil Alan 1” kodu verileceğini belirten Dr. Akan, “Bu hastaların acil servisteki genel tabip muayene polikliniklerinde bakımı sağlanacak. Ayrıca öncelikle Dahiliye, Kulak Burun Boğaz, Ortopedi ve Travmatoloji, Genel Cerrahi, Kadın Doğum branşları ile hastanelerin acil servislerinde yeşil alan hasta oranı ek poliklinik açmayı gerektiren diğer branşlar için de acil servis alanı dışında ve yakın yerleşiminde olmak şartıyla “Yeşil Alan 2″ kodu ile Mesai Kaydırma veya Branş Polikliniği uygulaması yapılacak” dedi.
Uygun hastaların sağlık personeli tarafından gerçekleştirilecek etkin triaj ile branş polikliniklerine yönlendirileceğini vurgulayan Dr. Akan, “Mesai dışı poliklinik veya vardiyalı branş polikliniklerimiz saat 17:00 ile 23:00 saatleri arasında gelen hastalarımıza bakacaklar. Acil servisteki uzun süre bekleyen ayaktan hastalar ise, mesai kaydırma ‘Yeşil Alan 2’ dediğimiz polikliniklere kaydırılarak tedavi edilecekler. Bu şekilde acil servislerimizin yükünü azaltmış olacağız” ifadelerini kullandı.