Açlık sınırı 2 bin 406 TL

Gıda için yapılması gereken harcama yılın ilk 7 ayı itibariyle önceki yıl sonuna göre 244 lira arttı. Haziran ayında 2 bin 431 lira olan açlık sınırı, temmuzda 2 bin 406 liraya geriledi.

Açlık sınırı 2 bin 406 TL

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 2 bin 406 lira 46 kuruş, yoksulluk sınırını ise 7 bin 838 lira 62 kuruş olarak hesapladı.

Konfederasyonun her ay düzenli olarak yaptığı ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı’ araştırmasının temmuz ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 2 bin 406 lira 46 kuruş oldu. Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise 7 bin 838 lira 62 kuruş olarak kaydedildi. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 2 bin 919 lira olarak hesaplandı. Bir önceki ayın açlık sınırı 2 bin 431 lira, yoksulluk sınırını ise 7 bin 918 lira olarak kayıtlara geçmişti.

AĞIR BASKI OLUŞTURUYOR

Ücretli çalışanlar başta olmak üzere dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşama şartlarının elde edilen gelirin yetersizliği nedeniyle bir türlü düzelmediğine işaret edilen açıklamada, bir yandan gelir yetersizliğinin öte yandan ise işsizliğin çalışanlar üzerinde ağır bir baskı oluşturduğu belirtildi. Açıklamada, ‘’Bir kişinin aylık yaşama maliyeti bile asgari ücretin 594 lira üstünde 2 bin 919 lira olarak hesaplanmıştır. Asgari ücret, ülkedeki vatandaşların aileleriyle birlikte temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek temel gelir olma niteliğine bir türlü ulaşamamıştır. Sosyal politika tedbirleri kapsamında gündeme gelen birçok pasif uygulama kapsamındaki ödemeler asgari ücretin bile çok gerisinde kalmaktadır” denildi.

GIDA HARCAMASI 244 LİRA ARTTI

Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) tutarının yılın ilk 7 ayı itibariyle önceki yıl sonuna göre 244 lira arttığına vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: ‘’Temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama ise 794 lira artış göstermiştir. Son bir yıl itibariyle bakıldığında, ortaya çıkan ek harcama gereği gıda için 331 lira, toplam hane halkı harcaması için bin 79 liradır.”

MUTFAK ENFLASYONUNDAKİ DEĞİŞİM

– Süt, yoğurt, peynir, tavuk ve balık fiyatı değişmedi. Ancak yumurta fiyatı arttı.
– Et, tavuk, balık, sakatat ürünlerinin bulunduğu grupta dana yürek dışında fiyat artışı görülmedi.
– Bakliyat grubunda barbunya ve kuru fasulye fiyatında artış belirlendi.
– Mevsim koşulları nedeniyle sebze-meyve ortalama fiyatı geriledi.
– Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik grubunda un fiyatı dışında değişiklik olmadı.
– Ceviz, fındık, fıstık, ay çekirdeği gibi yağlı tohum ürünlerinde bayram öncesi indirim yaşandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X