‘Adalet içinde hep birlikte huzur içinde yaşayacağız’

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Adalet içinde hep birlikte huzur içinde yaşayacağız. Bizim adalet mücadelemizin temel nedeni de budur. Biz adalet mücadelesini aslında yeni başlatmadık. Bu mücadele, insanlık tarihi kadar eski bir mücadeledir.” dedi.

‘Adalet içinde hep birlikte huzur içinde yaşayacağız’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Adalet içinde hep birlikte huzur içinde yaşayacağız. Bizim adalet mücadelemizin temel nedeni de budur. Biz adalet mücadelesini aslında yeni başlatmadık. Bu mücadele, insanlık tarihi kadar eski bir mücadeledir. ” dedi.

Kılıçdaroğlu, 4 gün sürecek Adalet Kurultayı için Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı’nda bulunan Şehitler Abidesi’ne geldi. Burada Atatürk Anıtı’na çelenk sunarak, saygı duruşunda bulunan Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra temsili şehitliği ziyaret etti, karanfil bıraktı.

CHP Genel Başkan Yardımcıları ve bazı milletvekillerinin de katıldığı törenin ardından, Kocadere köyündeki kamp alanına geçen Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, burada çeşitli sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri tarafından karşılandı.

Burada bir konuşma yapan Genel Başkan Kılıçdaroğlu, hakkı, hukuku ve adaleti bu güzel ülkeye getirmenin boynunun borcu olduğunu belirterek, “Bütün mazlumların yanında olmak, zulmedenlere karşı olmak benim boynumun borcudur. Değişik siyasi partilerden çok sayıda vatandaşımız var. Bugün Adalet Kurultayı’nı başlatıyoruz.” dedi.

Çanakkale’nin çok önemli topraklar olduğuna değinen Kılıçdaroğlu, “Bu toprakları sıkarsanız şüheda fışkırır. Çanakkale’deyiz, şehitlerle kucak kucağıyız. Çanakkale’yi geçilmez yapanların, Çanakkale destanını yazanların topraklarındayız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ön sözünün yazıldığı topraklardayız. Ve onlar, Çanakkale Savaşı’nı verenler hep birlikte mücadele ettiler. Türkiye’nin bütün illerinden, bütün görüşlerinden, bütün inançlarından insanlarımız bu topraklarda kucak kucağa yatıyor. Bu memleketi acıyla, kanla, gözyaşıyla kurulduğunu Çanakkale bize hatırlatıyor.” ifadelerini kullandı.

“Biz adaletli bir Türkiye istiyoruz”

Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Kurultayı’nın Çanakkale’de yapılmasının büyük bir anlamı bulunduğunu vurgulayarak, “Biz biriz, biz bütünüz, biz vatanseveriz, biz bayrağımızı seviyoruz. Biz insanımızı seviyoruz. Biz insanlarımız arasında hiçbir ayrım yapmıyoruz. Biz görüşü ne olursa olsun, kimliği ne olursa olsun bütün insanlarımızı kucaklıyoruz. Biz toplumda gerginlik istemiyoruz. Biz kavga istemiyoruz. Biz kendi ülkemizde huzur içinde, barış içinde yaşamak istiyoruz. Biz adaletli bir Türkiye istiyoruz.” diye konuştu.

Çanakkale Destanı’nın 1915’te yazıldığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“(Çanakkale geçilmez) destanı yazıldı. Ama fazla sürmedi. 3 yıl sonra Çanakkale’den tek bir mermi bile atmadan düşman gemileri İstanbul’a girdi. Dolmabahçe’nin önünde demirlediler. Ve başkenti ele geçirdiler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale’de verdiği, kapattığı bir sayfayı 1919’da 3 yıl sonra yeniden açtı. Ve yeni bir mücadelenin öncülüğünü yapmaya başladılar. Samsun’u, Havza’yı, Erzurum’u, Sivas’ı geçti. Kuvayımilliye’yi örgütledi. Ve bugün 26 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın başladığı gündür bugün. Bugün, Başkomutanlık Meydan Savaşı’na katılan ve şehit olan, hayattaysa gazilerimizin tamamına şükran borçluyuz. Tamamına Allah’tan rahmet diliyoruz. Tamamına diyoruz ki ‘Siz bu güzel ülkeyi inşa ettiniz. Siz kanlarınızla, gözyaşlarınızla bu güzel ülkeyi bize emanet ettiniz.’ Onlara her zaman şükran borçluyuz. Herkese, her insana saygı duyduğumuz gibi bu ülke için kanını veren, canını veren herkese şükran borçluyuz.”

Nazım Hikmet’in “Davet” şiirini okuyan Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Evet bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine nasıl yaşayacağız? Adalet Kurultayı’mızın ana teması bu. Biz farklılıklarımızla bir arada bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine nasıl yaşayacağız? Bunun temeli nedir? Sihirli sözcük nedir? Bunun temeli, sihirli sözcüğü adalettir. Adalet içinde hep birlikte huzur içinde yaşayacağız. Bizim adalet mücadelemizin temel nedeni de budur. Biz adalet mücadelesini aslında yeni başlatmadık. Bu mücadele, insanlık tarihi kadar eski bir mücadeledir. İnsanlık tarihi adalet mücadelesiyle geçmiştir. Bundan sonra da geçecektir.”

“‘Yolda kalırsınız’ dediler yürüdük”

Kılıçdaroğlu, 4 gün sürecek Adalet Kurultayı’nın düzenlendiği Gelibolu Yarımadası’ndaki Kocadere köyünde kurulan kamp alanında, Ankara’dan İstanbul’a “Hak, hukuk ve adalet” diyerek yürüdüklerini söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu, “Yürüyemez dediler ‘Yürüyemezsiniz’ dediler yürüdük. ‘Yolda kalırsınız’ dediler yürüdük. Hakkı, hukuku ve adaleti savunmak için yürüdük. Ama bize şunu asla söyleyemediler, ‘Kardeşim yürüyorsunuz da bu ülkede hukuk, adalet var niye yürüyorsunuz’ diyemediler. Çünkü biliyorlardı ki bu ülkede hak da yok hukuk da adalet de yok. Biz hakkı, hukuku ve adaleti yeniden tesis etmek için yürüdük. İranlı bir bilge şunu söylüyor, ‘Dünyanın bütün nehirleri bir kişinin adalete susamışlığını gidermeye yetmez.’ Bugün Türkiye’de bir kişi değil 80 milyonun adalete susamışlığı var. Sizler buraya adalet için, adaleti savunmak için geldiniz. Sizler buraya hakkı, hukuku, adaleti savunmak için geldiniz. Dolayısıyla biz adalet yürüyüşümüze aynı kararlılıkla aynı azimle devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Birileri geliyor sınav sorularını çalıyor”

Adaletin herkese lazım olacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Düşünün, yoksul bir ailenin eğitim harcamalarıyla varlıklı bir ailenin eğitim harcamaları arasındaki fark 78 katına çıkmış. Sormak gerekir bu mudur adalet? Gariban bir aile boğazından kesiyor, çocuklarına eğitim verdiriyor. Sınavlara hazırlıyor, sonra birileri geliyor Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezinden sınav sorularını çalıyor. O sınav sorularını hiçbir alın teri dökmeden birilerine dağıtıyorlar. Onlar sınavı kazanıyor. Emek harcayanlar, bekleyenler ‘Çocuğum sınava girdi, sınavı kazanacak’ diye umutla bekleyenlerin hiçbiri ama hiçbirisi doğru dürüst bir yeri kazanamıyor. Sormak gerekiyor bu mudur adalet? O sınav sorularını çalanların sırtı sıvazlandı. Hiçbir soruşturma açılmadı eleştirenlere de ‘Ne yapıyorsunuz, böyle bir şey yoktur’ denildi. Sormak gerekir bu mudur adalet?” 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X