Afetzede çiftçinin borcu yüzde 3 faizle 1 yıl ertelendi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ‘Bakanlar Kurulu kararı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl/İlçe hasar tespit komisyonlarınca tespiti yapılan yüzde 30 ve üzeri zarar gören üreticilerin borçları yüzde 3 faizle bir yıl ertelendi” dedi.

Afetzede çiftçinin borcu yüzde 3 faizle 1 yıl ertelendi

Çelik, dün yaptığı yazılı açıklamada, 1 Ocak’tan itibaren meydana gelen aşırı sıcak, kar yağışı, dolu, don, fırtına, heyelan, hortum, kuraklık, sel, su baskını, şiddetli rüzgar, yangın, yıldırım düşmesi gibi nedenlerle 69 ilde, 493 ilçede, 12 bin 604 köyde, 532 bin 232 çiftçiye ait 15 bin 722 dekar kapalı alan ile 24 milyon 94 bin 291 dekar açık alanın zarar gördüğünü ifade etti.

Dün yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile gıda, tarım ve hayvancılık il ve ilçe hasar tespit komisyonlarınca tespiti yapılan yüzde 30 ve üzeri zarar gören üreticilerin borçlarının yüzde 3 faizle bir yıl ertelendiğini açıklayan Çelik, sene başından sonuna kadar ülke genelinde meydana gelen veya gelebilecek afetlerin zararlarının borç erteleme kapsamı içinde olduğunu vurguladı.

BİN 700 TARIM DANIŞMANI

Çelik, yayımlanan başka bir karar ile de tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerine ilişkin yeni bir destek açıkladıklarına işaret ederek, ”Bakanlar Kurulu kararı ile 2016 yılında 412 ziraat odası ve üretici örgütünde bin 700 tarım danışmanı istihdam edilecek” ifadelerini kullandı.

ŞAHİN: HER ZAMAN YANLARINDAYIZ

AK Parti Ekonomik İşler Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin de, borçların ertelenmesiyle ilgili bir açıklama yaptı. Doğal afetlere karşı alınacak önlemlerin kısıtlı olduğuna dikkat çeken Şahin, çiftçilerin gördüğü zararları ancak tarım sigortası yaptırarak karşılayabileceklerini vurguladı.

Hükümet olarak zarar gören çiftçilere borçlarını erteleyerek bir nebze de olsa nefes aldırdıklarını dile getiren Şahin, ”Üreten, yetiştiren çiftçimizin her zaman yanındayız. Çiftçilerimize yönelik, teşvik ve desteklerin yanı sıra, zor zamanlarında borçlarını erteleyerek sıkıntılarını gidermek için adım atıyoruz. Doğal afetlerden zarar gören çiftçilerimiz, hasar tespit komisyonu raporları ile Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne başvurarak borçlarını erteletebilir” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X