Afganistan’da ‘idam’ kararı

Afganistan’ın başkenti Kabil’de Kur’an-ı Kerim yaktığı iddia edilen kadının linç edilmesi üzerine yakalanan 49 sanıktan 4’ü idama cezasına çarptırıldı.

Afganistan’da ‘idam’ kararı

Afganistan’ın başkenti Kabil’de Kur’an-ı Kerim yaktığı iddia edilen kadının linç edilmesi üzerine yakalanan 49 sanıktan 4’ü idama cezasına çarptırıldı.

Kabil Mahkemesinde Hakim Safiullah Mücadedi, Farhunda isimli 27 yaşındaki kadının linç edilmesi üzerine yakalanan 30’u sivil 19’u polis 49 kişiden 4’ünün idama mahkum edildiğini belirterek sanıklardan 8’inin on altışar yıl ceza aldığını, 18 kişinin ise delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakıldığını söyledi.

Mücadedi, olayla ilgili üç kişinin hala arandığını, 19 polis aleyhindeki davanın ise cumartesi günü başlayacağını kaydetti.

Kararın nihai olmadığını ifade eden Mücadedi, her iki tarafın da temyiz hakkının bulunduğunu belirtti.

Farhunda’nın babası Muhammed Nader, karar açıklanmadan önce yaptığı açıklamada, hükümetin ve sivil toplum örgütlerinin ilgisi için teşekkür ederek kızı için adalet istediğini söyledi.

Anne Hacire de “Ben mahkemeden sadece adalet istiyorum. Tüm isteğim adaletin sağlanmasıdır” diye konuştu.

Devlet Başkanı Eşref Gani tarafından Farhunda’nın ölümünü araştırmak için görevlendirilen komisyonun üyesi Şinkay Karohel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 kişinin beraat ettirilmesini eleştirerek bu kişilerin de Farhunda’nın ölümünde az da olsa payı bulunduğunu vurguladı.

Karohel, kararı temyiz edeceklerini söyledi.

Farhunda, yaklaşık 2 ay önce Kabil’deki bir caminin önünde Kur’an-ı Kerim yaktığı iddiasıyla linç edilmişti. Daha sonra olay yerinde Kur’an değil, Farsça yazılmış ve muska olduğu sanılan, bir kısmı yanmış kağıt parçaları bulunmuştu. Devlet Başkanı Eşref Gani, Farhunda’nın ölümünü araştırmak için komisyon görevlendirmişti. Komisyon, 30 günlük araştırması sonucunda Farhunda’nın suçsuz olduğunu açıklamıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X