Afrikalı kadınlar ekmeğini ‘tuzdan’ çıkarıyor

Afrikalılar derinliğin yer yer 3 metreye ulaştığı Retba Gölü’nden eski yöntemlerle ve kullandıkları ilkel aletlerle çıkardıkları tuzu hem yerel hem de uluslararası piyasaya satarak geçimini sağlıyor.

Afrikalı kadınlar ekmeğini ‘tuzdan’ çıkarıyor

Senegal’in başkenti Dakar’a yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki, Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Retba Gölü (Lac Rose), diğer adıyla  “Pembe Göl”, bölge halkının en önemli gelir kapıları arasında yer alıyor.

 

İçerisinde bulunan “Dunaliella Salina” denilen bir çeşit su yosunu bakterisinden dolayı özellikle yılın belirli zamanlarında güneşin de etkisiyle pembe renge bürünen gölde, bakteri dışında hiçbir canlı yaşamıyor.

 

Barındırdığı yoğun, yaklaşık yüzde 40 oranında, tuzdan dolayı, insan vücudunun batmadığı göl, bölgedeki yüzlerce Senegalliye ekmek kapısı oluyor. 

 

Halk, derinliğin yer yer 3 metreye ulaştığı gölden, eski yöntemlerle ve kullandıkları ilkel aletlerle çıkardıkları tuzu hem yerel hem de uluslararası piyasaya satarak geçimini sağlıyor. 

 

Erkeklerin gölden çıkardığı tuzu bölgeye özgü balıkçı kayıklarıyla kıyıya taşıma görevi kadınlara verilmiştir. İnsan gücüne dayanarak yılda yaklaşık 24 bin ton tuz elde ediliyor.

 

Kadınlar kayıklardan, başlarının üzerinde kovalarla kıyıya getirdikleri tuzları, güneşin altında açık alanda kuruması için öbekler halinde istifliyor. Gölden çıkarıldığında ilk önce rengi koyu olan tuz kavurucu güneşin de etkisiyle kısa süre içinde kuruyarak beyaz renge dönüşüyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X