Ağduk: Önce cinsiyet eşitliği sağlanmalıdır

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Program Koordinatörü Meltem Ağduk, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmadıkça insanın farklı alandaki haklarının da sağlanamayacağını belirtti.

Ağduk: Önce cinsiyet eşitliği sağlanmalıdır

Şahinkaya Koleji ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu işbirliğinde ‘Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konusuyla ilgili panel düzenlendi. 

Merkez Kampüs’te düzenlenen ve konuşan Birlermiş Milletler Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Program Koordinatörü Meltem Ağduk, toplum tarafından verilen rollerin ve sorumlulukların her zaman doğru olmadığına dikkat çekti. Büyüdükçe rollerin hem kadınların hem de erkeklerin karşısına engel olarak çıktığını ifade eden Ağduk, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmadıkça insanın farklı alandaki haklarının da sağlanamayacağını belirtti. 

Cinsiyet eşitliğinde yalnızca bölgeler arasında değil, şehirler arasında da çok büyük farkların olduğunu söyleyen Mağduk, “Ne yazık ki çocuklar büyürken nasıl kadınlar ve erkekler olması gerektiğini 12 yaşında sabit olarak kabul etmiş durumda oluyorlar” dedi.

Yaş ilerledikçe kız çocuklarının kendilerine verilen rolleri daha fazla benimsediklerine vurgu yapan Ağduk, “Belli bir yaştan sonra kadınlar şiddeti kabul ediyorlar. Erkekler ise birçok şeyi kendilerini hak görüyorlar. Bu korkunç bir durum” diye konuştu. Toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili değişimde okulun çok büyük rol oynadığını dile getiren Ağduk, eşitlik kavramının oturması için bu konuda çalışmalara okul öncesi dönemle başlanması gerektiğini söyledi. Kendisini can kulağıyla dinleyen öğrencilere ise çevrelerini farklı bir gözle incelemelerini ve değerlendirmelerini tavsiye eden Ağduk, “Değişime evinizden, okulunuzdan başlayın. Aile bireyleri ve arkadaşlarınızla daha eşit bir ilişki kurmak için çabalayın” dedi.

Kadın ve erkeklerin eşit olduğu ülkelerin, bilim kültür sanat, teknoloji ve sanayi olarak tüm alanlarda diğer ülkelerin önünde olduğuna değinen CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün bu durumu 100 önce fark edip devrimleri gerçekleştirdiğini dile getirdi. 1924 yılında Eğitim Birliği kanunu ile kız ve erkek çocukların birlikte okula gitmeye başladığını kaydeden Bilgehan, medeni hukuk ve kadınların seçme seçilme hakkı ile kanunlarla Türkiye’nin tüm dünyaya örnek olduğunu vurguladı. 

Cinsiyet eşitliği için en önemli aşamanın eğitim olduğunu dile getiren Bilgehan, Cumhuriyet kurulur kurulmaz eğitim alanında çok önemli çalışmaların yapıldığını, sadece erkeklerde yüzde 4 olan okuma yazma oranını kısa süre içerisinde kadın erkek yüzde 25’e çıkarıldığını anlattı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X