‘Ağustos ayından itibaren enflasyonda sert düşüşler bekleniyor’

TÜSODER Finans Komisyonu Üyesi ve AA Finans Analisti Memiş, “Ağustos ayından itibaren enflasyon rakamlarında düşüşler daha sert olabilir.” dedi.

‘Ağustos ayından itibaren enflasyonda sert düşüşler bekleniyor’

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Finans Komisyonu Üyesi ve Anadolu Ajansı (AA) Finans Analisti İslam Memiş,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) temmuzda yüzde 1,16, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinin (Yİ-ÜFE) yüzde 0,21 artış gösterdiğini, yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 8,79, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 3,96 olduğunu hatırlattı.

 

Ekonomi çevrelerindeki beklentinin, artışın yüzde 0,64 olacağı yönünde olduğunu ancak bugün açıklanan rakamın piyasalar için sürpriz olduğunu vurgulayan Memiş, “Açıklanan enflasyon rakamının son altı ayın zirvesinde olmasını, kur farkına bağlayabiliriz. 15 Temmuz’da Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) başarısız darbe girişiminden sonra dolar, yurt içi piyasalarda 3,09 bandına kadar yükselmişti. Dolar kurunda yaşanan bu yükselişin, temmuz ayı enflasyon rakamlarını olumsuz şekilde etkilediğini düşünüyorum. Yani ayın yarısı yüksek kur etkisinde kalmış, vatandaş zamlı fiyatlardan tüketim harcaması yapmıştır.” diye konuştu.

 

“Bu aydan itibaren enflasyonda sert düşüşler olabilir”

 

Memiş, döviz kurunun yükselmesinin, Türk lirasının değer kaybetmesinin enflasyon rakamları üzerindeki etkisinin tek sebebi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

 

“Özellikle gıda fiyatlarında yaşanan artışları mevsimsel etkiye bağlamak gerekir. İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 6,16 ile TR90 (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane) bölgesinde olmuştur. Bunun tek nedeni, temmuzda Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan sel felaketidir. Bugünkü açıklanan rakamlar, ekonomi çevrelerinden zaten fiyatlanmıştı, yukarıda belirttiğim gibi beklenti yüzde 0,64 artış yönündeydi. Biz temmuz ayında yaşanacak yükselişlerden sonra ağustos ayı için düşüş trendinin başlayacağını öngörüyorduk. Bu öngörümüzün bugünkü rakamlardan sonra daha güçlendiğini belirtmek isteriz. Ağustos ayından itibaren enflasyon rakamlarında düşüşler daha sert olabilir. Bu öngörümüzü dolar kurunda yaşanacak değer kayıplarını, Türkiye’de yaşanan darbe girişiminin çabuk atlatılmasını, en kötünün geride kaldığını söyleyerek destekleyebiliriz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X