Ahşap oymacılığını geleceğe taşıyan Boşnak aile

Bosna Hersek’in güney kesimindeki Konjic şehrinde ahşap oymacılığı geleneğini bir asırdır devam ettiren Niksic ailesi, yaptığı modern dokunuşlarla bu ata mirasını gelecek nesillere taşıyor.

Ahşap oymacılığını geleceğe taşıyan Boşnak aile

Unutulmaya yüz tutan ahşap oymacılığının ülkedeki son temsilcilerinden Orhan ve Adem Niksic kardeşler, babaları Besim’den emanet aldıkları mirası, gelenek ve modernite ile birleştirerek bu eski zanaata yeni bir soluk kazandırıyor.

Gelecek yıl ilk dükkanlarını açmalarının 100. yılını kutlayacak Niksic ailesi, Bosna Hersek’in kendine özgü motiflerini bir anlamda mobilyalarda yaşatıyor.

‘Zanat’ markası altında yaptıkları ürünlerle son yıllarda dünyaya da açılan Boşnak aile, geleneksel ahşap oymacılığına yeni bir görünüş kazandırdıkları modern dizaynlarla birçok uluslararası ödülün de sahibi.

Şehri ziyaret edenlerin adını duyup da uğramadan geçmediği bu dükkan, bugüne kadar merhum Boşnak lider Aliya İzetbegoviç’ten Yugoslav lider Josip Broz Tito’ya, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’den eski ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a kadar birçok önemli kişi için de ürünler yaptı.

‘Ahşap Oymacılığı Akademisi’

Konjic şehrindeki ahşap oymacılığının geçen yılın aralık ayında UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girmesinde büyük katkısı olan aile, tahta oymacılığının gelecekte de yaşaması için şehirde ‘Ahşap Oymacılığı Akademisi’ açmanın planlarını yapıyor.

Orhan Niksic, Konjic’te en az 150 yıllık geçmişi olan ahşap oymacılığını bugüne taşıyan en önemli iki aileden biri olduklarına işaret ederek, bu zanaati sürdüren dördüncü kuşak olduklarını aktardı.

Ahşap oymacılığının UNESCO tarafından tescillenmesinin ülkedeki kültürel miras farkındalığını da geliştireceğini belirten Niksic, bu başarının hem şehir turizmine hem de bu zanaati öğrenmek isteyen gençlere olumlu etki yapacağını söyledi.

Niksic, hâlâ geleneksel el yapımı mobilyalar da ürettiklerini ve modern dizayn ile geleneksel oymacılığı bir araya getirdiklerini kaydederek, dünya çapında tanınmış farklı ülkelerden tasarımcılarla da çalıştıklarını ifade etti.
Bir ömürlük ahşap aşkı…

Niksic, ahşap oymacılığının Bosna Hersek tarih ve kültür mirasının önemli bir parçası olduğuna dikkati çekerek, bu mirasın korunmasının çok önemli olduğunun altını çizdi.

Ahşap oymacılığı konusunda yanında çalışanlara eğitim verdiklerini de söyleyen Niksic, ‘Bu konuda gençlerin becerilerini geliştirmek ve bu bilgiyi yeni nesillere aktarmak için Ahşap Oymacılığı Akademisi’nin açılması adına yakında Turizm Fakültesi ile bağlantı kuracağız’ dedi.

Bu işten emekli olan ancak ahşap oymacılığına tutkusundan vazgeçemediği için zaman zaman dükkana gelerek burada ufak tefek işler yapan baba Besim Niksic de İkinci Dünya Savaşı sonrası başladığı oymacılık işini babasından devraldığını ve çocuklarına aktardığını dile getirdi.

Besim Niksic, çocuklarının bu işi devam ettirdiğini ve onların atalarının izinden gittiğini görmenin kendisini mutlu ettiğini belirterek, ‘Çocuklarıma vasiyetim, ne olursa olsun her parça ve her ürün geleneksel kimliğimizden, yani bizden bir şeyler taşımalı’ ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X