Ahududu böğürtlen üreticileri dertli

Türkiye’de en fazla üretimi Bursa’da yapılan ahududu ve böğürtlen yetiştiricisi zor durumda.

Ahududu böğürtlen üreticileri dertli

OSMAN GÜNEŞ

Kestel Ziraat Oda Başkanı Fevzi Fırtına, ahududu ve böğürtlen toplanmasındaki yevmiye ücreti maliyeti kurtarmadığını ifade ederek, sıcaktan hemen etkilenmesi nedeniyle üreticinin malı ucuz ücrete elden çıkardığını belirtti.

Başkan Fırtın, “Böğürtlen ve ahududu işçi yevmiyesi 80 lira. Bir kişinin ise günde yaklaşık 60 kilo ürün toplayabiliyor.  Daha hassas olan ahududunu ise günde ancak 30 kilo bir işçi toplayabiliyor’dedi.  İşçiliği dahi karşılamayan çoğu böğürtlen üreticileri böğürtlenleri toplamayıp üstünde bırakıyorlar. Buna istinaden yeterli gelir elde edemeyen çiftçimiz zor durumda” dedi.

ŞEFTALİ UCUZLADI

Bu yıl şeftali üreticileri de ihracatta yaşanan sıkıntılar nedeniyle zarar etti. Ürün rekoltesinin yüksek olması nedeniyle dalında 1 ila 1,5 liradan toptan satılan şeftali pazarda ise 4-5 liraya alıcı buluyor. Üreticiler, zor durumda olduklarını belirterek, kredi borçlarının ertelenmesini istiyor. Rusya ve Ortadoğu’daki ülkelere ihracat yapılmamasından dolayı fiyatların düştüğünü belirten Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, “Önceki yıla nazaran şeftali fiyatları çok düştü. Bunun nedeni ise ihracatın olmaması. İç piyasa üretimi kaldıramıyor. Son aylarda ihracatta yaprak bile kıpırdamıyor. İhracat yok. Bundan dolayı çiftçimiz sıkıntıda. Üretimden kaçan kaçana. Bu durum çok üzücü. Ben hükümet yetkililerimize çağrı yapıyorum, çiftçimize de sanayiciye yapıldığı gibi borç ertelemesi istiyoruz” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X