Ahududu hasadı sancılı başladı

Uludağ’ın eteklerinde yetiştirilen ahudududa yüzde 30-40 rekolte kaybı bekleyen üreticiler, kilogram başına ortalama 6 liralık alım fiyatını yeterli bulmayınca, ürünü soğuk hava depolarında şoklamayı tercih ediyor.

Ahududu hasadı sancılı başladı

Türkiye’nin ahududu (frambuaz) üretiminin yüzde 96’sının yapıldığı Bursa’da, hava muhalefeti nedeniyle hasat sancılı başladı.

Kestel’e bağlı Gözede, Alaçam, Lütfiye, Şevketiye, Kozluören, Sayfiye, Aksu, Derekızık ve Babasultan gibi mahallelerde yetiştirilen ahududu, genellikle küçük alanlarda aile işletmeleri tarafından üretiliyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Bursa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün 2014 yılı verilerine göre, Türkiye’nin 4 bin 587 ton olan ahududu üretiminin, 4 bin 417 tonunu Bursa karşıladı. Bursa, böylece ahudududa ülke üretiminden yüzde 96,3 pay aldı. Bu sene ise soğuk ve yağışlı hava koşulları nedeniyle bir haftalık gecikmeyle 15 Haziran’da toplanmaya başlanan ahududu, hasat döneminde süren yağışların olumsuz etkisinden nasibini aldı.

YÜZDE 40 REKOLTE KAYBI

Meyvede bozulma ve çürümeye yol açan yağışlardan hasadın hemen başında zarar gören üreticiler, yüzde 30-40 rekolte kaybı öngörüyor. Ortalama 6 lira dolayında olan kilogram fiyatını da yeterli bulmayan ahududu üreticileri, işçiler tarafından toplanan ürünlerini daha sonra değerlendirilmek üzere soğuk hava depolarına gönderiyor.

Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, yoğun yağışların olumsuz etkisine dikkat çekerek, “Böğürtlen olsun, frenk üzümü olsun bunların üzerinde ufak kılcıklar vardır, onlar da su birikintisi yaptığı zaman, bunlar birkaç günde çürür gider. Ahududunun kilosu, beklentimizin sınırında, 4-6 liraya alınmaktadır. Çok iyi diyemesek de çok kötü de diyemeyiz. Çünkü aşağı yukarı 2-2,5 lira sadece toplama masrafı gerektirmektedir” diye konuştu.

BİRÇOK ALANDA KULLANILIYOR

Fevzi Fırtına, bölgedeki ahududu, böğürtlen ve frenk üzümünün, iyi tarım uygulamalarıyla üretildiğini anlatarak, büyük pastaneler ve dondurulmuş gıda üreten firmalar tarafından satın alınan ürünün ilaç sanayinde ve şuruplarda doğal renklendirici olarak da kullanıldığı bilgisini verdi. Üreticiler olarak meteorolojik verilere karşı çok hassas olduklarını anlatan Fırtına, ”Haziran ayının 25’ine kadar yağış devam ediyor, ondan sonra kesiyor inşallah, o da bizim için bir müjde” ifadesini kullandı.

ÇOK NAZLI BİR MEYVE

Ahududu üreticilerinden Yusuf Aydın, bu yıl hasadın yağmurla birlikte başladığını belirterek, “Yağmuru da hasatta sevmiyor bu ürün. Çok nazlı, yumuşak bir meyve” dedi.

Necdet Özel de ahududunun çok hassas bir ürün olduğunu ve üreticinin kilogram fiyatını yeterli bulmadığını anlattı

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X