Ahududu üreticisinden fiyat tepkisi

Fiyatların düşük olması nedeniyle zarar edecekleri için ürünü toplamadıklarını ifade eden ahududu üreticisi, Kestel’in Gözede köyündeki tarlada bu durumun düzeltilmesini istedi.

Ahududu üreticisinden fiyat tepkisi

Ahududunun maliyetinin 4,5 lira olduğunu belirten üreticiler, ‘Firmalar ahududuyu bizden maliyet fiyatına alıyor. Toplarsak, firmalar bize ödemesini bir yıl sonra yapıyor. Zarar edeceğimiz için ahududuyu toplamıyoruz. Ahududuyu yurt dışından 9 liraya ithal eden firmalar, bizden 4,5 liraya alıyor. Pastanelere ise kilosunu 20 liradan satıyorlar. Firmaların elinde oyuncak olduk. Devletimizin bu durumu düzeltmesini istiyoruz’ dediler.

 

ZARAR EDİYORUZ.

Bir işçinin günde 20-25 kilo ahududu topladığını belirten üreticiler, ‘Bu da kilo başı 2-2,5 lira işçilik maliyeti demek. Bunun 2 lira da bakım maliyeti var. Bir kilo ahududunun 4 lira 50 kuruş masrafı var. Firmalar ürünü bizden bu fiyata alıyor. Bize de parasını 1 yıl sonra ödüyorlar. Zarar ettiğimiz için, bu yıl ahududuyu toplamayıp dalında çürütüyoruz. Çiftçilerin kredi borçları var. Bu yıl mahsulü satamazsak, perişan olacağız. Firmalar Bosna Hersek’ten ahududuyu 2 avroya alıyor. Bu nakliye masraflarıyla birlikte 9 liraya geliyor. Bizden ise 4 lira 50 kuruşa alıyorlar. Biz üreticiler olarak çok mağduruz. Yetkililer bu duruma el atsın. Bizim ana geçim kaynağımız ahududu. Yoksa borçtan dolayı bahçelerimizi ve evlerimizi satmak zorunda kalacağız’ dediler.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X