Ajanları geri çekti

Amerikan Ulusal Ajansı’nın eski çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgeler İngiliz istihbaratını zor durumda bıraktı. Londra bazı ülkelerdeki ajanlarını geri çekmek zorunda kaldı.

Ajanları geri çekti

İngiltere İstihbarat Teşkilatı MI6, yurt dışında yürüttüğü canlı operasyonlardaki ajanlarını, eski ABD, CIA ajanı Edward Snowden’ın verdiği gizli bilgilere sahip Rusya ve Çin tarafından tespit edilebileceği korkusuyla geri çağırdı.

İngiliz basını yüksek İngiliz yetkilileri kaynak gösterilerek, Moskova’nın İngiliz ve Amerikan ajanlarının kimliğini tespit etmede kullanılabilecek gizli istihbarat teknikleri ve bilgilerini içeren bir milyonu aşkın dosyayı ele geçirdiği iddia edildi.

KRİTİK BİLGİLER

Habere göre Rusya ve Çin Snowden’in sızdırdığı belgeler üzerinden, yabancı ülkelerdeki İngiliz ajanların kimlikleri ve faaliyetleriyle ilgili kritik bilgilere ulaştı. Bu bilgilerin ajanların can güvenliğini tehlikeye attığı kaydedildi. İngiltere bu nedenle bazı ülkelerdeki ajanlarını geri çekmek zorunda kaldı.  

Edward Snowden’in yardımıyla Rus ajanların bir milyondan fazla gizli belgeye erişim imkanı elde ettiği sanılıyor. 

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) eski çalışanı Snowden, Rusya’ya sığınmadan önce, çalıştığı kurumun internet ve telefon kayıtlarını izleme programını deşifre etmişti. Snowden’in 2013’te ülkesini terk ederken beraberinde yaklaşık 1,7 milyon gizli belgeyi de götürdüğü tahmin ediliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X