AK Parti’den 3 partiye ‘dokunulmazlık’ ziyareti

AK Parti, Meclis’te bekleyen tüm dokunulmazlıkları kaldıracak anayasa değişikliği teklifini muhalefete sundu. AK Parti’nin teklifi, 507 fezlekenin doğrudan yargıya intikalini sağlıyor. Muhalefetse dokunulmazlıklarla ilgili geçici değil kalıcı bir düzenlem

AK Parti’den 3 partiye ‘dokunulmazlık’ ziyareti

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği tekliflerini, ilk olarak CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’e iletti.

Gök’ün TBMM’deki makamında gerçekleşen görüşme, yarım saat sürdü.

Görüşmenin ardından Gök, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bostancı’nın kendisini arayarak, randevu talebinde bulunduğunu söyledi.

Gök, görüşmede Bostancı ve Üstün’ün AK Parti’nin önerisini sunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Getirdikleri bu öneri, anayasada geçici bir madde eklenmek suretiyle anayasanın 83. maddesinin 2. fıkrasında yer alan milletvekili dokunulmazlığına ilişkin maddenin 2. fıkrasının kaldırılmasına dönük geçici anayasa değişikliği teklifi. Getirdikleri teklifle, Başbakanlık’tan Meclis Başkanlığı’na gönderilen milletvekillerine ait fezlekelerin 83. maddenin 2. fıkrasında yapılacak değişiklikle kaldırılması, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde tüm dosyaların yargı mercine aktarılmasına ilişkindir.” 

“TEKRAR BİR ARAYA GELECEĞİZ”

Gök, CHP olarak geçici bir maddenin ötesinde, daha kalıcı hale gelmesi açısından anayasanın 83. maddesindeki bir değişikliğe, parti programı ve seçim beyannamelerinde yer verdiklerini söyledi. 

CHP’nin bu konudaki duruşunun çok net olduğunu vurgulayan Gök, öteden beri kürsü dokunulmazlığı dışında bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını ifade ettiklerini belirtti. 

Gök, “Kürsü dokunulmazlığı bütün suçlardan dolayı milletvekillerinin, herkes gibi yargı önünde hesap vermesini savunan bir partiyiz. Yapılacak değişikliğin 83. maddede yapılmasının daha doğru olacağını kendilerine ifade ettik. Önerilerini yetkili kurullarımızda görüşerek kendileriyle tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırdık. AK Parti’nin getirdiği bu öneriyi, derhal yetkili makamlarımıza ulaştıracağım. Getirilen öneriyi, Genel Başkanıma ve MYK üyelerine birazdan ileteceğim. Onların da yapacağı değerlendirmelerden sonra önümüzdeki günlerde biz de görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu. 

Tekrar ne zaman bir araya gelineceğinin sorulmasına Gök, “Sanırım hafta başında, pazartesi ya da salı günü, en kısa zamanda biz de görüşlerimizi kendileriyle paylaşacağız” karşılığını verdi.

İKİNCİ ADRES MHP OLDU

AK Partili yetkililer daha sonra dokunulmazlıklara ilişkin Anayasa değişikliği tekliflerini, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’a iletti.

Vural, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Biz kendilerine doğrudan doğruya, bugün Türkiye terörle mücadele ederken siyasi olarak da bu mücadelede yargıya destek olmak amacıyla terörle ilişkili olan fezlekelerle ilgili milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik bir irade beyanını parlamentoda yapalım ve buna paralel olarak da dokunulmazlığın kalıcı olarak sınırlandırılmasının bir Anayasa değişikliğini, hangi seviyede öngörülüyorsa bu konudaki mutabakatı da buna paralel olarak geçirelim beyanında bulunduk.” diye konuştu.

MHP’nin dokunulmazlığın yasama ve denetleme faaliyetleri dışında ve kürsü dokunulmazlığı dışında olamayacağı ve sınırlandırılması gerektiğine yönelik yaklaşımlarının tüzüklerinde yer aldığını dile getiren Vural, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak şu anda gündemde bulunan, terörle ilişkili olanlarla ilgili bir siyasi irade beyanının da behemehal gerektiğini, bunları yaptıktan sonra da bu çerçevede buna paralel olarak da kalıcı olarak değişmenin, hangi seviyede hangi noktada olabileceğine ilişkin partiler arasında bir mutabakat sağlamanın yanında olduğumuzu kendilerine öneri olarak ifade ettim. Ben de Adalet ve Kalkınma Partisinin bu önerisini tabiatıyla Sayın Genel Başkan’ımıza ve partimizin yetkili kurullarına değerlendirmek üzere ileteceğim. Ama gönül isterdi ki burada parlamentoda, teröre karşı, teröre yardım yataklık yapanlara karşı, terör örgütüne üye olan milletvekillerine karşı yargının talep ettiği dokunma iradesi karşısında biz de siyasi irademizi kullanıp aynen 3 partinin, teröre karşı yayınladığı bildiri çerçevesinde aynı safta olsaydık. Ama maalesef bu girişim, özellikle bu konuda bir siyasi irade ifade etmekten bu 2 partinin çekindiğini ortaya koyuyor. Biz kendilerine bu önerimizi de yaptık. Bundan sonraki süreç içerisinde bu önerilerin hangi seviyede nasıl realize olacağını göreceğiz.”

Tekrar bir görüşme olup olmayacağı sorusu üzerine Vural, “Elbette tabii. Yani bunu sunmalarının amacı, bizim de önerimizin amacı ve hedefi doğrudan doğruya bu konuda parlamentoda atılabilecek ortak bir adımın hangi eksende oluşabileceğini ifade etmekten geçmektedir. Benim burada samimi olarak çağrım şudur ki evet 506 fezleke olmakla birlikte özellikle terörle ilişkili olanlarla ilgili ortak bir siyasi irade oluşturup daha sonra da kamuoyu vicdanına sığacak şekilde dokunulmazlığı sınırlandıracak bir adımı hep beraber birlikte atmaya davet ediyoruz.” dedi.

“BU KONUDA TAKTİKLERE GEREK YOKTUR”

“Bu konuda taktiklere gerek yoktur, geçici çözümler aramaya gerek yoktur” değerlendirmesinde bulunan Vural, MHP’nin, bu meseleyle ilgili adım atılması konusunda samimi bir katkıda bulunacağını söyledi.

MHP olarak bu konuyla ilgili kendi görüşlerini ifade ettiklerini aktaran Vural, “Muhtemelen bu öneri doğrultusunda da MHP’nin de bu önerisini somutlaştıracak bir irade beyanı, değerlendirmelerden sonra kendilerine elbette iletilecektir” ifadesini kullandı.

Oktay Vural, şöyle devam etti:

“Gelin hep beraber birlikte teröre destek sağlayanlara karşı saflarımızı bir tutalım, ortak mücadele edelim, topyekun mücadele edelim. Bugün aziz milletimizin istediği bu kararlılıktır. Bu samimi ifademi gerek CHP’ye, gerek Adalet ve Kalkınma Partisine bir kez daha iletmek istiyorum. Aksi takdirde bu konuda bir siyasi irade beyanında bulunmak istemeyenler, tarih önünde bu konuda açıkçası elbette sorgulanacaktır. Her zaman hazırız. Dokunulmazlığın sınırlandırılmasının ve kaldırılmasının da sonuna kadar yanında olduğumuzu ve yapılacak kalıcı bir düzenlemede bunu da ele almaya hazır olduğumuzu bu vesileyle ifade etmek isterim.”

Dokunulmazlığın kaldırılması için kalıcı bir düzenlemenin yapılmasını istediklerini yineleyen Vural, AK Parti’nin önerisiyle ilgili “Bu açıkçası bugünü geçiştirmek amacıyla yapılmış taktik bir adım. Parlamento ve milli irade taktik adımlarla ile değil stratejik adımlarla hareket etmelidir” dedi.

Vural, “Bu bakımdan bu geçici düzenlemeden sonra ‘Peki bundan sonra ne olacak ‘ sorusunu sorduğunuz zaman buna cevap veremeyecek durumda kalırız. Bu bakımdan bunu da bir fırsata çevirmek lazım. Fırsatın önü açıktır. Terörle ilgili olanlar, fezlekeler konusunda Karma Komisyon çalışsın, Genel Kurul çalışsın, irade beyanında bulunsun. Daha sonra dokunulmazlıkları hep beraber birlikte kısıtlayalım ve kamuoyu vicdanında yer edecek şekilde bir milletvekili dokunulmazlığını sağlayalım. Bizim çağrımız budur.” ifadesine yer verdi.

Oktay Vural, “İstirhamım, kamuoyu vicdanını rahatsız eden, terör örgütüyle ilişkili olanların, milletvekili dokunulmazlığından faydalanmamasına ilişkin millet vicdanını yansıtarak, milletvekillerinin de bu konuda karar almasını temin etmenizdir. Bu konuda basın mensuplarına da düşen görev vardır” görüşünü dile getirdi.

SON GÖRÜŞME HDP İLE

AK Parti’nin üçüncü ve son durağı ise saat 15.30’da HDP oldu. Naci Bostancı ve Ayhan Sefer Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği tekliflerini, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e iletti.

HDP Grubu’nda gerçekleşen görüşme, yarım saat sürdü. Görüşmenin ardından Önder, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bostancı’nın tekliflerini kendilerine ilettiğini belirtti.

Önder, partinin eş genel başkanları ve yöneticilerinin, Nevruz etkinlikleriyle ilgili seçim bölgelerinde olduğunu hatırlatarak, “İlkesel olarak bu konuda daha önce ne dediysek, milim şaşmadan söylediklerimizin arkasındayız. Pratiğimizde buna göre şekillenecektir” dedi.

Önder, ilk izlenimlerini paylaştığını ifade ederek kendilerinin bu meselenin kalıcı ve köklü bir revizyonla ele alınmasından yana olduklarını, “geçici, bir defaya mahsus değil, kürsü dokunulmazlığının dışında her türlü dokunulmazlığın bütün milletvekilleri için geçerli olmamasından yana olduklarını, bunun kendilerinin ilkesel yaklaşımı olduğunu” vurguladı.

Önder, “Hem pratik olarak hem de gereğini yapmak gerektiğinde bu tutumumuzdan zerrece taviz vermeyeceğiz. Gelinen noktada bu getirilen teklifi Nevruz etkinliklerimiz bittikten sonra başta eş genel başkanlarımız, parti yetkili kurullarımız ve Meclis grubumuzla ayrıntılı olarak ele alıp cevabımızı bildireceğiz.” diye konuştu.

NACİ BOSTANCI’DAN AÇIKLAMA

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği tekliflerinin CHP, MHP ve HDP’nin bugüne kadarki söylemleriyle örtüşen yanlarının bulunduğunu belirterek, “Yetmez ama evet bağlamında yerleştirebilecekleri bir tekliftir” dedi.

İŞTE AK PARTİ’NİN TEKLİFİ

AK Parti’nin teklifi, anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor.

Buna göre, kanun yürürlüğe girdiği tarihte Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığı’na havale edilen ve esas numarası olan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ile Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon’da bulunan milletvekillerine ait yasama dokunulmazlığı dosyalarına dair, ilgili milletvekilleri hakkında Anayasa’nın 83. Maddesi’nin 2. fıkrasındaki “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmü uygulanmayacak.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ve Karma Komisyon Başkanlığında bulunan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ve eki dosyalar 15 gün içinde ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X