AK Parti’den CHP’ye ‘dokunulmazlık’ ziyareti

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, dokunulmazlıklar konusunu görüşmek için Meclis’te bir araya geldi.

AK Parti’den CHP’ye ‘dokunulmazlık’ ziyareti

CHP Grup Başkanlığında yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bostancı, AK Parti olarak 3 muhalefet partisinin grup başkanvekillerini ziyaret ederek dokunulmazlıkları düzenleyen Anayasa’nın 83. maddesine ilişkin bir teklifte bulunduklarını anımsattı.

 

Bostancı, AK Parti’nin teklifinin ardından CHP’nin mukabil bir teklifle, 3 alternatifte bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

 

“Geçmiş teklifimizden farkı şu; Meclise intikal etmiş olan fezlekelerden söz etmiştik, daha sonra Adalet Bakanlığı ve Başbakanlıkta kimi fezlekeler alıkonulabilir mi, idarenin buna ilişkin ayrı bir tasarrufu olabilir mi kaygısını gördük. Bunu da öngörmek için Başbakanlığa ve Adalet Bakanlığına intikal etmiş olan tüm fezlekeler dahil bu teklifimizin Meclisten geçmesinin ardından Meclis Başkanlığında, Komisyonlarda olanlar dahi tüm fezlekelere ilişkin bir düzenleme yapmış oluyoruz.”

 

Teklif Kılıçdaroğlu’na iletildi

 

CHP Grup Başkanvekili Özel de gazetecilere yaptığı açıklamada, sunulan teklifi Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na ilettiklerini vurgulayarak, partinin yetkili organlarında görüşüldükten sonra, çok zaman geçirmeden AK Parti’ye görüşlerini sunacaklarını kaydetti.

 

AK Parti’nin, teklifinde ısrarlı olması halinde CHP’nin tutumunun sorulmasına Özel, “CHP, AK Parti’nin biraz revize ettiği ama bizim beklentimizin çok gerisinde olan bu teklifine karşı nasıl bir yanıt vereceğimiz, yetkili kurulun alacağı karar. Onu, önümüzdeki günlerde ileteceğiz.” karşılığını verdi.

CHP’DEN AÇIKLAMA

AK Parti’nin daha önce CHP Grubu’na ilettiği teklife, üçlü bir öneriyle yanıt verdiklerini anımsatan Özgür Özel ise, Bostancı’nın kendisini ziyaret ederek, revize ettiği teklifi sunduğunu bildirdi.

AK Parti’nin sunduğu son teklifte, bir öncekinden farklı olarak Başbakanlık ve Adalet Bakanlığındaki dosyaların 15 gün içinde yargı mercilerine intikalinin bulunduğunu aktaran Özel, CHP’nin, yasanın çıktığı tarihe kadar işlenen tüm suçları kapsamasını istediğini belirterek, “Başsavcılıklarda bekleyen, hatta ‘nasılsa dokunulmazlık zırhı var, bu yüzden yazdığım fezlekenin işleme alınması söz konusu değil, ayrıca kendimi hedef haline getiririm’ diye endişelenen bazı yargı mensuplarının, bu endişelerini giderecek, yazdığı fezlekenin aynen işleme girmesini sağlayacak olan, yasanın çıktığı tarihte işlenmiş olan tüm suçlar demiştik. Bu konuya, AK Parti’nin böyle yaklaşmadığı anlaşılıyor” diye konuştu. 

Özel, şu bilgileri verdi: 

“Temel ayrılık noktası da şu olarak görüldü, içeride de konuştuk: Biz sadece milletvekilleriyle ilgili dokunulmazlığın yeterli olmayacağını, şu anki ve geçmişteki bakanlarla ilgili yasanın çıkacağı tarihe kadar işlenmiş tüm suçların da soruşturma komisyonu kurma ihtiyacı olmaksızın, ilgili yargı merci olan, bakanlar için burası, Yüce Divan olarak görev yapacak olan Anayasa Mahkemesi olması gerektiğini düzenlemiştik. Sayın Naci Bostancı’nın sunduğu teklifte bu yok. Onlar mevcut ya da eski bakanların, kanun çıktığı tarihe kadar işledikleri suçlarla ilgili fezlekelerin de işleme alınmasıyla ilgili bir adım atmıyorlar. Bu, bizim açımızdan son derece önemli bir durumdur. Çünkü hem geçmişteki hem de şu anki bakanların dokunulmazlık zırhı içinde tutulma konusundaki iktidar partisinin gayretini, bu konudaki kararlılığını anlamakta güçlük çekiyoruz, bunu manidar buluyoruz.” 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X