Akan: Verem tedavi edilebilir bir hastalıktır

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, verem ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı kamuoyunda farkındalık oluşturulması amacıyla kutlanan 3-9 Ocak Verem Savaşı ve Propaganda Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu.

Akan: Verem tedavi edilebilir bir hastalıktır

Veremin, ‘M. tuberculosis”adı verilen mikrop tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bir hastalık olduğunu dile getiren Dr. Akan, “Verem hastalığının genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi ve çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır. Akciğer tüberkülozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı şikâyetleri görülebilmektedir. İki-üç haftadan uzun süren, doktor tarafından başka nedenlerle açıklanamayan öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir” şeklinde konuştu.

ÖKSÜRÜĞÜNÜZÜ KAPATIN

Hastalığın kişiler arasında yayılmasının erken teşhis ve yeterli tedavi ile önlenebilir olduğunun altını çizen Dr. Akan, “Hava yoluyla bulaşan enfeksiyonlardan sevdiklerinizi korumanın en pratik yolu sık sık el yıkamak ve öksürürken ağzınızı mendil ile kapatmaktır. Verem tedavi edilebilir bir hastalıktır ve tedaviye başladıktan kısa bir süre sonra hastalar artık bulaştırıcı olmazlar” dedi.

19 BİN MOBİL TARAMA YAPILDI

Verem hastalığı teşhis ile tedavi hizmetlerinin verem savaş dispanserleri ve hastanelerde ücretsiz olarak yapıldığını vurgulayan Dr. Akan, “İlimizde verem hastaları yedi verem savaş dispanseri tarafından kayıt altındadır. Dispanserlerde yapılan tetkiklere ilave olarak, Nisan ayında ilimize kazandırılan ve Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü’ ne bağlı olarak hizmet vermekte olan mobil tarama ekibi tarafından 2015 yılı içerisinde verem hastalığı açısından risk grubu teşkil eden yerlerde toplam 19 bin 309 kişi aktif hastalık açısından tarandı” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X