Akciğer embolisi nedir? Akciğer embolisi tedavisi…

Akciğer embolisi en çok korkulan, hastaların en ani şikayette müracaat ettiği ve doktorların da en çok korktuğu hastalıklardan biridir.

Akciğer embolisi nedir? Akciğer embolisi tedavisi…

Pulmoner emboli yani akciğer embolisi; kalpten akciğere giden atardamarın tıkanmasına bağlı olarak akciğerin yeterli görevi yapmaması ve kanlanmaması sonucu ölüm riski yüksek sıkıntılı bir hastalıktır.

Bu tıkanmanın nedeni en çok bacak atar toplar damarlarından gelen pıhtı olabileceği gibi yağ, sıvı veya gaz pıhtısı da olabilmektedir. Bu pıhtının mutlaka tedavi edilip o hattın açılması gerekmektedir.

Otobüs yolculuğu ve uçak yolculuğu şeklinde uzun süre seyahat edenler, dört saatin üzerinde hiç kalkmadan yolculuk yapan kişilerde pıhtı riski olabilir yine uzun süre yerinden kalkmadan ders çalışanlarda pıhtı atma ve damar tıkanma durumu görülebilir. Özellikle bilgisayar bağımlısı olan 4-5 saat bilgisayar başından kalkmayan çocuklarda da emboli riski vardır.

Akciğer embolisi belirtileri nelerdir?

Hastaların embolide en çok dikkat etmesi gereken belirtiler şu şekilde sıralanır: Ani gelişen nefes darlığı, nefes alırken ağrıların olması, kramplar şeklinde görülen kaburga ağrıları ve nefes açlığı denilen nefes yetmemesi durumu… Hasta bu ve buna benzer şikayetleri hissettiğinde mutlaka emboliyi aklına getirmeli ve en yakın uzman doktora başvurmalıdır.

Akciğerde pıhtı atması riski!

Tüm bu belirtiler bir araya geldiği takdir de artık burada zaman harcayarak tabiri caizse “biraz daha bekleyelim geçmezse hastaneye gideriz” düşüncesine yer yoktur.

Tedavinin başarısı hastanın hayati ciddiyeti tamamen tedavinin erken başlamasına veya bu belirtilerin giderilmesiyle doğru orantılıdır.

Akciğer embolisi tedavisi ne kadar sürer?

Uzmanların ortak kanısına göre emboli tedavisinde ilk olarak kan pıhtısının atmasının engellenmesi gerekmektedir. Probleme yol açan pıhtı büyükse kalbin akciğere kan pompalaması zorlaşabiliyor ve kalp yoruluyor bu da hatayı tehlikeyi beraberinde getiriyor. Buna engel olmak adına ameliyat sırasında damar içindeki pıhtı temizleniyor içine pıhtı yok edici ilaçlar enjekte ediliyor ve bu sayede hastanın hayati tehlikeyi atlatması sağlanıyor. Ameliyattan sonra doktorlar hastaların ilaçlarını 3 ay kullanmaları gerektiğini belirtiyor…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X