Akdeniz’de operasyon hazırlığı

Avrupa Birliği (AB) dışişleri ve savunma bakanları Akdeniz’de insan kaçakçılarına yönelik askeri operasyon başlatılmasını onayladı. Operasyonun haziran ayında resmen başlatılması planlanıyor.

Akdeniz’de operasyon hazırlığı

Akdeniz’de insan kaçakçılarına yönelik çalışma yapan AB savunma ve dışişleri bakanları operasyon kararı aldı. Askeri operasyonların karargahının Roma’da bulunacağı belirtilirken, ‘EUNAVFOR Med’ operasyonuna İtalyan Tümamiral Enrico Credendino komutanlık edeceği kaydedildi.

Planlaması derhal başlatılacak olan operasyonun istihbarat toplama, insan kaçakçılarının teknelerine çıkarma yapma ve imha etme olmak üzere üç aşamalı olacağını belirten AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, operasyonun AB liderlerinin haziran zirvesinin ardından resmen başlatılabileceğini ve teknelerin imhası dahil tüm aşamaların uygulanabileceği bir operasyon için BM Güvenlik Konseyi’nden yetki almayı umduklarını ifade etti. AB’nin bu operasyonla ilgili Libya’daki iki hükümetle de temas halinde olduğunu anlatan Mogherini, operasyonla ilgili olarak ortaklık arayışında olduklarını dile getirdi. Mogherini, konuyla ilgili Libya’nın da üstlenmesi gereken bir sorumluluk bulunduğunu dile getirdi. 

BM’DEN YETKİ BEKLENİYOR

AB dışişleri ve savunma bakanlarının toplantısına katılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de talep gelmesi halinde operasyona destek vermeye hazır olduklarını ifade etti. EUNAVFOR Med operasyonunun hedeflenen şekilde Libya karasularındaki teknelere el koyabilmesi için, BM Sözleşmesi’nin yaptırım içeren 7’nci bölümü kapsamında BM Güvenlik Konseyi’nden geçmesi gerekiyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X