Akdeniz’de Türkiye baypas edilecek

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan ve İsrail liderleri, Akdeniz’de ortak doğalgaz hattı kurulması amacıyla dün Lefkoşa’da bir araya geldi.

Akdeniz’de Türkiye baypas edilecek

Zirveden, enerji alanında Türkiye’yi baypas etme ihtimali içeren önemli bir karar çıktı. Üç ülkenin lideri, Doğu Akdeniz’den çıkarılacak doğalgaz ve petrolü,  Türkiye’yi Doğu Akdeniz’in enerji sahasında baypas edecek bir boru hattı projesi için işbirliği kararı aldı.

  Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Liderilı ı Nikos Anastasiadis’in tekrar gündemlerine aldığı East Med boru hattı, İsrail’den ve Kıbrıs’ın doğusundan çıkarılacak doğalgazı Kıbrıs’tan Yunanistan’ın Girit adasına, oradan Yunanistan’ın Mora Yarımadası’na, oradan da da İtalya’ya taşıyacak. 

AB DESTEK VERECEK

Ön çalışma için projeye 34 buçuk milyon euro ayrılırken, AB de destek verecek. İsrail, Kıbrıs, Girit ve Mora Yarımadası’na uzanacak bir elektrik hattı inşa edilecek. İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan arasında fiber optik hat da kurulacak. Liderlerin ortak açıklamasında Çipras, projeyle ilgil ilk anlaşmanın bu yıl imzalanacağını söyledi.

  Netanyahu ise üç ülkenin bölgede ortak çıkarlara sahip olduğunu vurguladı; bu çıkarlar açısından en büyük tehlikenin İran olduğunu savundu.

Öte yandan, East Med’in hayata geçmesi ile beraber Türkiye Doğu Akdeniz’deki enerji denkleminde saf dışı kalma tehlikesi ile karşı karşıya gelecek. Buna fark eden Ankara, önümüzdeki süreçte Kıbrıs açıklarında kendi sondaj çalışmalarını başlatacak. Bu sondaj çalışmaları Türk Silahlı Kuvvetleri’nin unsurlarınca da desteklenecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X