Akıllı sistemlere ihtiyaç duyuyoruz

​Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB), Enerji Verimliliği Derneği ve Yıldırım Kaymakamlığı tarafından hazırlanan BOSB Smart Grid (Akıllı Şebeke) Projesi’nin tanıtım toplantısı dün Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi.

Akıllı sistemlere ihtiyaç duyuyoruz

ASLIHAN AYDIN

BOSB Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Bayrak, buradaki konuşmasında sanayicinin temel ihtiyacı olan elektrik, su, doğalgaz ve altyapı hizmetlerini karşılama gayretinde olduklarını söyledi. Enerji alanındaki dışa bağımlılığa dikkat çeken Bayrak, ”20’inci yüzyıldan kalma şebekelere 21’inci yüzyılın bilgisayar ve ağ teknolojisi entegre edilerek elde edilen şebeke sistemine ‘akıllı şebeke’ yani ‘smart grid’ diyoruz. Günümüzde akıllı sistemlere ihtiyaç duyuyoruz. Bu yüzden de gerekli çalışmaları başlattık” dedi.

ANLIK İZLENECEK

Bayrak, projeyle bölgedeki elektrik, doğalgaz ve su kullanım miktarının anlık olarak izlenerek analiz edileceğini belirtti. Bayrak, “Bununla birlikte şebekede oluşan arıza, sıkıntı ve kesintilerinin tespit edilerek onarılması, kayıp kaçağın önlenmesi, hatların enerji ihtiyaçlarının belirlenmesi, enerjinin dengeli dağıtılması sağlanacak ve tüketim değerlerini online izleyebilen enerji yönetim merkezi kurulacaktır” diye konuştu.

BİLİNÇ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ

Yıldırım Kaymakamlığı AB Proje Ofisi Koordinatörü Levent Yazıcı da, enerji verimliliği ile ilgili bilinç oluşturmak için bu projeyi başlattıklarını dile getirdi. OSB’deki firmaların ne kadar enerji harcadıklarının ve birim enerji miktarının hesaplanacağını anlatan Yazıcı, “Biz de kamu olarak okullarımızda kişi başı düşen enerji miktarını hesaplayacağız. Sonucunda da yapabileceğimiz en iyi iyileştirme ile birim enerji yükünü düşürmeye çalışacağız” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X