Akıllı tekstil pazarı kuruldu

Proje Pazarı’na ilginin her geçen yıl arttığını ifade eden UTİB Başkanı Burkay, Türkiye’nin giyim ve mekan tekstilleri üretim ve ihracatında dünyada ilk 6 içerisinde olduğunu kaydetti.

Akıllı tekstil pazarı kuruldu

ASLIHAN AYDIN

Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe 7’inci Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi dün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (AKKM) gerçekleştirildi. 

Zirvede sigara kokusunu önleyen ev tekstilleri, insan sağlığı ile ilgili değişimleri ölçebilen sağlık tekstilleri ve savunma sanayinde kullanılacak teknik tekstillere yönelik projeler ilgi gördü. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin orta yüksek ve ileri teknolojiye geçiş için hem endüstride hem de toplumda bir değişimin kıvılcımını yakmak istediklerini söyledi. 

Bursa Tekstil Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi’nin (BUTEKOM) teknik ve fonksiyonel üretime geçişi sağlayacak önemli katkılar sunduğunu belirten Burkay, haziran ayının sonunda tekstil mükemmelliyet merkezinin temelini atacaklarını kaydetti.

Burkay, ”Akademisyenlerin, araştırmacıların Ar-Ge çalışmalarını ürün haline dönüşebilecebileceği test labaratuarlarının olduğu, akredistasyon kapasitesinde olan bu merkezle sektörün dönüşümünü yapacağız” dedi.

400 PROJE BAŞVURDU

Burkay, Türkiye’nin giyim ve mekan tekstillerinde dünyada üretim ve ihracatta ilk 6 ülke içinde yer aldığını dile getirdi. İbrahim Burkay, ”Giyim ve ev tekstilinde ulaştığımız bu noktaya teknik ve fonksiyonel tekstilde de ulaşma hedefindeyiz” diye konuştu. Proje pazarlarına ilginin her geçen yıl arttığını vurgulayan Burkay, 2009 yılında 67 proje başvurusuyla gerçekleştirdikleri etkinliğe bu yıl 24 ülkeden 50’yi aşkın akademisyen ve araştırmacının da katkılarıyla 400’e yakın proje başvurusu olduğunu belirtti.

YOSUNDAN DERİ ÜRETİLİYOR

Dünyaca ünlü tasarımcı William Myers de, zirvede yapıtğı konuşmasında tekstil sektöründe biyolojik inovasyonun gelişimini anlattı. Dünyada bu alanda önemli tasarımlar üretildiğine dikkat çeken Myers, ”Artık yosundan deri üretiliyor. Ahşap sandalyeler yerini mantardan yapılmış sandalyelere bırakıyor” dedi. Myers, biyo tasarımın giyim sanayisinde etkisinin büyük olduğunu kaydetti.

ÖNE ÇIKAN PROJELER

Etkinlik kapsamında tekstilin farklı alt başlıklarında sunulan projelere çeşitli ödüller verildi. Ödül alan ve ödül almadığı halde katılımcılardan ilgi gören bazı fonksiyonel tekstil projeleri ise şöyle;

-Ev tekstillerinde sigara kokusunu önleyen apre işlemi

-Hidrojen peroksit ağartmasında yeni yöntemler

-Ekolojik tekstil için doğal boya üretimi

-Tatlı ve tuzlu sularda organik deniz ürünü yetiştirmede kullanılacak kumaş

-Kire ve küfe karşı üretilen otomobil koltuk kılıfları

-Fizik tedavide kullanılacak ısı üreten tekstiller

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X