“Akıllı ve Yeşil Şehirler” Bursa’da konuşuldu

Türkiye’de kentsel dönüşüm ve modern şehirlerin en büyük buluşması olarak adlandırılan ‘Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nin Adana ve Antalya’dan sonra üçüncü durağı, 2017 yılı için Avrupa Yeşil Başkenti olmaya aday gösterilen Bursa oldu.

“Akıllı ve Yeşil Şehirler” Bursa’da konuşuldu

Dünya Gazetesi ve CNBC-E işbirliğinde, Rönesans Gayrimenkul ana sponsorluğu ve Emlak GYO’nun katkılarıyla düzenlenen ve bu yılki odağını ‘Akıllı ve Yeşil Şehirler’ olarak belirleyen zirvenin açılışı, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin katıldığı bir organizasyonla yapıldı. Zirvenin diğer sponsor firmaları arasında gayrimenkul pazarının lider kuruluşlarından Sur Yapı, mutfak ve banyo ekipmanları başta olmak üzere dünyanın en büyük eviye ve davlumbaz üreticisi Franke ve mobilya ile kapı donanımlarının yenilikçi markası Häfele de yer aldı. 

“Yeşil şehircilik nedir?”, “Dünyada bu konuda hangi uygulamalar öne çıkıyor?”, “Türkiye’nin kentsel dönüşümünde yeşile ve akıllı şehirleşmeye önem veriliyor mu?” sorularının öne çıktığı zirvede, sürdürülebilir şehirler oluşturmak için doğru kentsel projelerinin önemine değinildi. 2017 yılı için Avrupa Yeşil Başkenti olmaya aday gösterilen Bursa’nın kentsel dönüşüm çalışmalarının masaya yatırıldığı zirvede, ayrıca bu konuda atılması gereken adımlar değerlendirildi.

Açılış konuşmalarında söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ‘Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nin faydalı sonuçlar doğurması dileğinde bulundu. Türkiye’nin en önemli gündeminin kentsel dönüşüm olması gerektiğini kaydeden, ne zaman ve nasıl geleceği belli olmayan deprem gerçeğinin gerek şehirler gerekse ülke açısından hem sosyal hem de iktisadi büyük problem oluşturduğunu ifade eden Başkan Altepe, bu konuda devlet, vatandaş ve özel sektörün birlikte hareket etmesi gerektiğine değindi. 

Başkan Altepe, Türkiye ve dünyaya birçok konuda örnek çalışmalar gerçekleştiren Bursa’nın kentsel dönüşümde de örnek olması için imar planlarında yüzde 50 emsal artışı getirdiklerini söyledi. 

Daha önce Bursa’daki otel sıkıntısını da bu şekilde giderdiklerini, turizm alanlarına özel yüzde 50 imar artışıyla şehrin dört bir yanının lüks tesislerle donatıldığını kaydeden Başkan Altepe, “Aynı uygulamayı kentsel dönüşümde de başlattık. Belediye meclisinde karar alarak, bize başvuran birkaç siteye 0.50 emsal artışı sağladık. Onlar çalışmalara başladılar. Ben buradan riskli bölgelerde oturanlara, site yönetimlerine ve inşaat firmalarına çağrıda bulunuyorum. Üzerinde çalıştıkları projeleri bize getirsinler. Biz de yapılan projeleri sonuçlandıralım. O evlerde oturanların ilave para verme şansları yok. Ancak biz destek sağlar, imar artışı verirsek dönüşüm gerçekleşebilir” diye konuştu. Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ise, kentsel dönüşümün sadece deprem değil Türkiye’nin geleceği açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X