Akraba evliliklerinde çölyak riski daha fazla

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Bölümü Fransız Dili Eğitim Anabilim Dalı tarafından Çölyak Hastalığı Bilgilendirme Semineri düzenlendi.

Akraba evliliklerinde çölyak riski daha fazla

Seminere Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şeref Kara, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Üniversite içerisinde hastalığa dikkat çekmek amacıyla düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatih Ünal, çölyak hastalığının akraba evliliklerinden doğan bebeklerde daha sık görüldüğünü söyledi. 

Normalde 214 kişiden 1 kişide rastlanılan çölyak hastalığının her kesimden insanda görülebildiğine işaret eden Doç. Dr. Fatih Ünal, yapılan araştırmalara göre akraba evliliğinin yoğun olduğu bölgelerde bu hastalığa rastlanma sıklığının daha fazla olduğuna işaret etti. Genlerin akrabalar arasında daha sık dağıldığını, genetik geçişler olduğu için çölyak hastalığının çocuklara daha sık geçtiğinin altını çizen Fatih Ünal, “Eğer bir kişiye çölyak hastalığı tanısı koyarsak kardeş çocuklarını ve akrabalarını da mutlaka taramak gerekiyor. Genlerin birbiri ile karşılaşma sıklığı fazla olduğu için hastalık görülme riski da bir o kadar artıyor” şeklinde konuştu. 

ÇÖLYAK HASTALIĞI VE BELİRTİLERİ

Çölyak hastalığı ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyeti olarak biliniyor. Çölyak hastalığı, karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, kusma, bezginlik, iştahsızlık, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikâyetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik ve ciltte kaşıntılı döküntülerle belirti veriyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X