Aksu deresi özgür aksın

Kestel`e bağlı Aksu Köyü`ne yapılmak istenen HES köylüleri ayağa kaldırdı. Doğa-Der öncülüğünde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`ne 140 imzalı dilekçe veren dilekçe veren Aksulular, “Biz bu güne kadar Aksu Deresi ile var olduk. Bundan sonra da ancak bu de

Aksu deresi özgür aksın
SEYİT GÜNDOĞAN
 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde toplanan köylüler adına açıklama yapan Aksu Köyü Muhtarı İbrahim Özcan, Aksu Deresi üzerine Artı Enerji tarafından yapılmak istenen Balkaya Regülatörü ve HES projesinin Aksu Deresi’nden akan suyu toplayarak dere yatağı içine 1.5 metre çapında 4 kilometre uzunluğunda çelik borular içine alınacağını ve böylece Aksu deresinin suyunu hapsedeceğini söyledi.
 
BAŞKA YERE GİTMEK İSTEMİYORUZ
 
Aksu köylüleri olarak HES projesini asla kabul etmediklerinin altını çizen Muhtar Özcan, “Aksu deresinin her iki yanında bulunan tarlalarımız var. Bu suyla suladığımız tarlarımız var. Aksu Deresi bizim tarlalarımızın sigortasıdır. Biz bugüne kadar Aksu Deresi ile var olduk. Bundan sonra da ancak bu dere kendi yatağında özgürce aktığı sürece köyümüzde var olacağız. Bir süre önce Gözede HES’ten gelen sel evlerimize, tarlalarımıza büyük zararlar verdi. Balkaya Regülatörü evlerimizin tarlalarımızın yanına kurulacak olması bizi sel felaketleriyle baş başa bırakacak. Bu tehlike ile yaşamayı reddediyoruz. Başka bir yere gitmek istemiyoruz. Köyümüzde Aksu Deresi’nin bize verdiği canla yaşamak istiyoruz. Aksu Deresi bugüne kadar bizimdi. Bundan sonra da bizim kalmalıdır. Suyumuzu vermeyeceğiz. Aksu Deresi bundan sonra da hep özgür akmalıdır. HES’i istemiyoruz. Projeye ret kararı verilmelidir” diye konuştu.
 
Açıklamanın ardından köylüler, 140 imzanın bulunduğu ÇED sürecinde değerlendirilmek üzere hazırladıkları dilekçeleri Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim ettiler.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X