Ali Babacan’dan önemli büyüme açıklaması

Başbakan Yardımcısı Babacan, birinci çeyrek büyüme ile ilgili değerlendirmesinde, Türkiye ekonomisi sağlam makroekonomik temelleri, güçlü kamu maliyesi ve sağlıklı bankacılık sistemi ile dışsal şoklara karşı dayanıklılığını sürdürdüğünü söyledi.

Ali Babacan’dan önemli büyüme açıklaması

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2015 yılı ilk çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla’nın (GSYH) yüzde 2,3 seviyesinde büyümesi ile ilgili yazılı değerlendirmede bulundu.

​Mevsimsel etkilerden arındırılmış GSYH ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 oranında artış gösterdiğini belirten Babacan, olumsuz dış ekonomik koşullara ve buna bağlı olarak finansal piyasalardaki dalgalanmalara rağmen Türkiye ekonomisi beklentilerin üzerinde büyümeye devam ettiğini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “2015 yılı ilk çeyreğinde reel olarak yüzde 3,2 seviyesinde güçlü artış gösteren toplam nihai yurtiçi talebe karşılık, dış talebin zayıf seyri büyümeyi sınırlandırmıştır. Yılın ilk çeyreğinde toplam nihai yurtiçi talep büyümeye 3,3 yüzde puan katkı yaparken; net dış talep negatif 1,2 yüzde puan katkı yapmıştır. Avrupa Birliği ülkelerinin görece toparlanmasına rağmen; uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüş kaynaklı özellikle petrol ihracatçısı ticaret ortaklarımızın büyümelerindeki zayıflama ve çevre ülkelerimizde yaşanan jeopolitik gelişmeler sonucunda; ilk çeyrekte dış talebin büyümeye verdiği katkı azalmıştır. 2014 yıl genelinde negatif seyir izleyen özel sektör makine ve teçhizat yatırımları, 2015 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 oranında artış göstermiştir. Özel kesim inşaat sektörü yatırımlarının olumsuz seyrine rağmen, toplam özel sektör yatırımları yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,9 oranında artmıştır”.

Türkiye ekonomisi kesintisiz olarak 22 çeyrektir büyümeye devam etiğini belirten Babacan, aynı zamanda istihdam artışı da sürdüğünü vurguladı. 2015 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 577 bin kişiye istihdam sağlandığını ifade eden Babacan, 2009 yılından itibaren yaratılan ilave istihdam 6 milyon 366 bin kişiye ulaştığını, 2015 yılı ilk çeyreğinde mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı bir önceki çeyreğe göre 0,4 yüzde puan gerileyerek yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Türkiye ekonomisi sağlam makroekonomik temelleri, güçlü kamu maliyesi ve sağlıklı bankacılık sistemi ile dışsal şoklara karşı dayanıklılığını sürdürmüştür. Önümüzdeki dönemde dış talebin büyümeye katkı sağlaması beklenmektedir” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X