‘Alice Harikalar Diyarında’ semptomuna dikkat

Uyuşturucu kullananlarda rastlanan ‘Alice Harikalar Diyarında’ semptomunun, çok farklı baş ağrılarında da görülebileceği açıklandı.

‘Alice Harikalar Diyarında’ semptomuna dikkat

Lewis Carroll’un ‘Alice Harikalar Diyarında’ isimli öykü kitabı, 2015 yılında 150. yılını kutlayacak.

İlk kez 1955 yılında, kitaptaki Alice karakterinin objeleri ve canlıları, olduklarından büyük, bazen de küçük görmesi nedeniyle adlandırılan semptom yeniden gündemde. 

Alice Harikalar Diyarında Semptomu (AIWS), 1955 yılında İngiliz Psikiyatri Uzmanı Lewis Carroll tarafından tanımlandı. 

Carroll, kendisine gelen, LSD ve Marihuana gibi uyuşturucuları kullanan bir hastanın, objeleri büyük, küçük ve bazen de daha yakın gördüğünü anlatması üzerine,  Alice’nin kitapta benzer olaylar yaşadığını hatırladı. Alice, tavşanın arkasından gittiği bir delikte, yepyeni bir dünya keşfetmişti. 

Bu dünyada tütün veya buna benzer bir şey içen kırkayak, Alice’e, bir tarafın kendisini daha uzun, diğer tarafın da daha kısa yapacağına ilişkin konuşuyordu. 

Bu semptomun LSD gibi uyuşturucu kullananlarda ortaya çıktığına inanılıyordu fakat son araştırmalar, migren ve bazı baş ağrılarının da semptomu yaşatabileceğini gösteriyor.

Stanford Üniversitesi’nden Nörolog Sheena Aurora, bu semptomun migren hastalarının belirli bölümünde görülebildiğini söyledi. Aurora, semptomun beynin arka bölgesinde başladığını fakat ön bölüme geçebileceğini belirtirken, “Parietal bölge, objeleri boyutlandıran bölgedir” dedi. 

Objeleri olduğundan büyük görmeye  macropsia, küçük görmeye, micropsia, olduklarından uzak görme rahatsızlığına ise teleopsia deniliyor. 

Bu arada, semptoma adını veren Alice Harikalar Diyarında kitabının yazarı Lewis Carroll’un, uyuşturucu kullandığına ilişkin bilgi yok. Fakat, yazarın migren rahatsızlığındaki deneyimlerinden yola çıkarak kitabı yazdığına inanılıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X