Alınan önlemler çekirdek enflasyonu olumlu etkiledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, ”Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle çekirdek enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkiledi” dedi.

Alınan önlemler çekirdek enflasyonu olumlu etkiledi

TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın Türkiye Bankalar Birliği ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda yaptığı sunum, bankanın internet sitesinde yayımlandı. Türkiye’nin dezenflasyon sürecinde olduğunu ifade eden Başçı, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin sürdüğünü belirtti. Temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemlerin çekirdek enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilediğini vurgulayan Başçı, ”Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ve oynaklık TÜFE enflasyonunu olumsuz yönde etkilemiştir. Gıda Komitesi’nin alınmasını önereceği önlemler gıda enflasyonunun düşürülmesine ilave katkı sağlayacaktır. Enflasyon beklentileri henüz arzu edilen seviyelere ulaşmamıştır” ifadelerini kullandı.

AVRUPA’DA GÜÇLÜ TOPARLANMA

Gayrisafi yurt içi hasılanın ılımlı bir artış eğilimi sergilediğini ve dış talepteki zayıflamaya rağmen net ihracatın 2014 büyümesine katkı sağladığını anımsatan Başçı, şunları kaydetti: ”Dış konjonktür 2015 yılında Türkiye için hem fırsatlar hem de zorluklar barındırmaktadır. Düşük emtia fiyatları ve düşük uzun vadeli faiz oranları fırsatları, zayıf seyreden dış talep ve Euro/dolar paritesindeki oynaklıklar zorlukları gösteriyor. Emtia fiyatlarındaki düşüş girdi maliyetlerini olumlu yönde etkilemiştir. Gerek Euro Bölgesi’nin uzun vadeli faizleri gerekse ABD Hazinesinin uzun vadeli tahvil faizleri enflasyon beklentilerindeki düşüş ile birlikte gerilemektedir. Avrupa’daki faiz oranlarının daha hızlı gerilemesi Euro/dolar paritesinin düşmesine neden olmuştur. Son aylarda Avrupa’daki toparlanma beklenenden daha güçlü seyretmektedir.”

İLK ÇEYREKTE ZAYIF SEYİR

Öncü göstergelerin Türkiye’deki iktisadi faaliyetin ilk çeyrekte zayıf seyrettiğine işaret ettiğini kaydeden Başçı, ”İhracat siparişleri zayıf seyrini korurken, iç piyasa siparişlerindeki kısmi yavaşlamada olumsuz hava koşullarının etkisi hissedilmiştir. Taşıt satışları bu sektördeki iç talebin toparlandığına işaret etmektedir. İşsizlik oranları 2014 yılında belirgin bir artış göstermiştir. Dış ticaret göstergelerindeki yavaşlamada jeopolitik gelişmeler, fiyat etkisi, zayıf iç ve dış talep belirleyici olmuştur” diye konuştu.

ARTAN PAZAR PAYI DENGELEDİ

-Jeopolitik gelişmelerin ihracat üzerindeki olumsuz etkileri Avrupa ülkelerinde artan pazar payıyla dengelendi.

-Cari işlemler açığının finansmanı büyük ölçüde uzun vadeli borçlanma ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile sağlandı.

-Bankaların dış borçlanma vadelerini uzatmaya devam etmeleri istikrarlı büyüme açısından faydalı olacaktır.

-İhracat reeskont kredileri hem döviz rezervlerine hem de ihracata önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.

MERKEZ’DEN ENFLASYON RAPORU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda, gıda ve ilişkili hizmet fiyatlarında enflasyonun yüksek seyrini sürdürdüğü, gıda ve yemek hizmetleri dışı yıllık tüketici enflasyonunda düşüş eğiliminin devam ettiği kaydedildi. Söz konusu dönemde enerji fiyatlarının yükseliş kaydettiği anlatılan raporda, ”Temel mal grubu enflasyonundaki yavaşlama ile çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık artış oranları gerilemiştir” ifadeleri yer aldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X