Alışveriş çılgınlığında rekor

Efsane Cuma’nın cirosu belli oldu. Bu yıl 29 Kasım’a denk gelen cuma günü Türkiye’de 4,7 milyar liralık kartlı ödeme yapıldı. Bunun 1,4 milyar lirası ise internetten ödemelerde gerçekleşti.

Alışveriş çılgınlığında rekor

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), dünyanın dört bir yanında heyecanla beklenen alışveriş festivali ‘Black Friday’ ile ilgili verileri açıkladı. 

Her yıl tüm dünyada kasım ayının dördüncü perşembe gününden sonraki cumaya denk gelen ve Türkiye’de ‘Süper Cuma’, ‘Şahane Cuma’, ‘Efsane Cuma’ gibi isimler verilen ‘Kara Cuma (Black Friday)’ alışveriş festivalinde mağazalar birçok ürüne indirim uygulayarak, müşterilerine fırsatlar sundu. Perakendeciler, bu yıl indirim dönemini tüm haftaya yayarken, alışverişlerin özellikle indirimin en fazla olduğu cuma günü yapıldığı görüldü. BKM verilerine göre, 29 Kasım Cuma günü 4,7 milyar lira kartlı ödeme gerçekleşti. Kartlı ödemeler, geçen yılın aynı gününe gelen cumaya göre yüzde 36 arttı.

130 BİN KARTLA İLK KEZ ÖDEME

Verilere göre, 29 Kasım Cuma günü indirimlerin etkisiyle internetten ödemelerde bir günde 2,6 milyon farklı kart kullanıldı. Böylece bir günde en fazla kartla internetten ödeme rekoru kırıldı. Bu tarihte kullanılan kartların yüzde 5’i, yani 130 bin farklı kartla ise ilk defa internetten ödeme yapıldı. ABD’de Black Friday kapsamında sadece internet üzerinden 7,4 milyar dolar, yani yaklaşık 43 milyar lira değerinde online alışveriş yapılmıştı.

1,4 MİLYAR TL’Sİ İNTERNETTEN

İndirim gününde 4,7 milyar lira kartlı ödeme yapılırken, bu tutarın 1,4 milyar lirası internetten ödemelerle gerçekleşti. Yani her 3 lira değerinde kartlı ödemenin 1 lirası internetten üzerinden yapıldı. Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında, bu yıl internetten kartlı ödemeler yüzde 44 artış gösterirken, kartlı ödemeler içindeki internetten ödeme payı ise rekor kırarak yüzde 30 seviyesine ulaştı.

ÖĞLEDEN SONRA YOĞUNLAŞTI

Kullanıcılar, alışverişe gecenin ilk saatlerinden itibaren başlarken, 29 Kasım Cuma günü internetten yapılan kartlı ödemelerin en çok yoğunlaştığı saat dilimi 14.00-16.00 oldu. Bu saat aralığında tüm gün boyunca internetten yapılan kartlı ödemelerin yüzde 18’i, yani 5’te biri gerçekleşti. İnternetten ödemelerin yoğunlaştığı bir diğer saat dilimi 16.00-18.00 olarak kaydedildi. Böylece, ödemelerin gün içinde öğleden sonra yoğunlaştığı görüldü.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X