Alman bakandan savaş uyarısı

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, körfezde Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizin savaşa dönüşebileceği uyarısında bulundu. Gabriel, ihtilafta olan tarafların birbirleriyle görüşmeleri gerektiğini kaydetti.

Alman bakandan savaş uyarısı

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, körfezde Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizin savaşa dönüşebileceği uyarısında bulundu. Gabriel, ‘Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung’ gazetesine yaptığı açıklamada, kardeş ve komşu ülkelerin birbirine davranışlarını ‘dramatik’ olarak değerlendirirken, ‘Bu anlaşmazlığın bir savaşa dönüşebileceği tehlikesi bulunuyor’ dedi.

Krizin tırmanmasını engellemeye yönelik çalışma gösterilmesi gerektiğini ifade eden Gabriel, ABD, Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt dışişleri bakanlarıyla hafta arasında görüştüğüne belirterek, ‘Görüşmelerden sonra durumun ne kadar ciddi olduğunu biliyorum’ ifadesini kullandı. ‘Gerilimi azaltmak için hala şans var’ diyen Gabriel, ihtilafta olan tarafların birbirleriyle görüşmeleri gerektiğini kaydetti.

MERKEL: KAYGI VERİCİ…

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Meksika ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Körfez’deki durumu kaygı verici olarak değerlendirdi. Krizi aşmak için görüşmelere belirli aktörlerin dahil edilmemeleri durumda ihtilafın çözülemeyeceğine değinen Merkel, ‘Buna Katar, Türkiye ve İran da dahil’ ifadesini kullandı.

Krizin çözümü için Körfez İşbirliği Konseyi üyelerinin birlikte çaba sarf etmesinin büyük önem taşıdığını ifade eden Merkel, Almanya’nın arabulucu rolü üstlenmeyi planlamadığını belirterek, “Ancak çıkarlarımız açısından bölgedeki dengelerin korunmasına özen göstereceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

DİYALOG ÇAĞRISI…

Öte yandan Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid es-Sabah da, Katar’ın Körfez ülkeleriyle yaşadığı krizin doğrudan diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Sabah, Körfez ülkeleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn ile Katar arasındaki anlaşmazlığın ‘kesin olarak’ doğrudan diyalog yoluyla ve Körfez çatısı altında çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Ülkesinin, anlaşmazlığın giderilmesi için elinden geleni yapmaya devam edeceğini, gerginliğin çözüme kavuşturulması için gayret göstereceğini aktaran Sabah, ‘Katar’daki kardeşlerimiz, kardeşlerinin kaygı ve endişelerinin arkasındaki gerçeği anlamaya, güvenlik ve istikrarı güçlendirme çabalarına karşılık vermeye hazır’ ifadesini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X