Alman otomotiv endüstrisi zorda

Volkswagen’de yaşanan emisyon skandalı farklı markalara sıçradı. BMW’nin hisseleri yüzde 10 değer kaybederken, şirketten ‘Kurallara uyuyoruz’ açıklaması geldi.

Alman otomotiv endüstrisi zorda

Almanya Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrint, Volkswagen’in ABD’de olduğu gibi Avrupa’da da dizel araçlarda egzoz emisyonlarını düşük gösterdiğini itiraf ettiğini söyledi. Bakan Dobrint, etkilenen 11 milyon araçtan kaçının Avrupa’da olduğunun ise bilinmediğini ifade etti. Dobrint, ayrıca diğer otomotiv üreticilerinin de kontrol edileceğini vurguladı. Skandal Alman otomotiv devinin ABD’de egzoz emisyon testlerinde hile yapan bir yazılım kullandığını açıklamasıyla ortaya çıkmıştı. Şirketin söz konusu yazılımı ABD’de 2009-2015 yılları arasında, Jetta, Beetle, Golf ve Audi 3 marka araçlarda kullandığı ortaya çıktı. Passat modelinde de geçen yıl ve bu yıl yazılımın kullanıldığı saptandı. Dizel otomobiller Avrupa’da daha çok tercih ediliyor.

RASTGELE TEST YAPILACAK

Ulaştırma Bakarı Dobrint, Volkswagen dışındakı otomotiv üreticilerinin de denetleneceğini dile getirdi. Dobrint, “Federal Motorlu Araçlar Dairesi’nin sadece söz konusu Volkswagen modellerine odaklanmayacağı açık. Diğer üreticilere de rastgele testler yapılacak” dedi. Skandalın ortaya çıkmasının ardından Yönetim Kurulu Başkanı Martin Winterkorn istifa etmişti. Winterkorn’un halefinin bugün açıklanması bekleniyor.

BMW: ‘KURALLARA UYUYORUZ’

Bu arada diğer üreticilerin de emisyon testlerinde sahtecilik yaptığı iddiaları üzerine BMW’nin hisse senetleri yüzde 10 değer kaybetti. Şirketten yapılan açıklamada, “BMW emisyon testlerinde hile yapmıyor. Her bir ülkedeki yasal zorunluluklara ve emisyon testi kurallarına uyuyoruz” denildi. Konuyla ilgili olarak Alman Auto Bild’de çıkan bir haberde BMW’nin bir modelindeki dizel emisyon rakamlarının AB standartlarından 11 kat daha fazla havayı kirletici olduğu belirtildi. Bankhaus Metzler analisti, “BMW’nin yaptığı yasadışı bir durum değil. Uzun vadede bu tip motorlar kullanan araçlar için endişe duyuluyor” diye konuştu.

FARKLI MARKALARA SIÇRADI

Volkswagen’in (VW) emisyon testlerinde hile yapıldığının ortaya çıkmasından sonra İsveç’te aynı tip motora sahip farklı markalarda 61 bin araç olduğu açıklandı. İsveç Ulaştırma Kurulu (Transportstyrelsen) emisyon testlerinde hile yapıldığı öne sürülen 11 milyon araçtan 61 bin 686’sının İsveç’te olduğunu ifade etti. Yapılan açıklamada, 4 silindirli 2 litre TDI motora sahip Volkswagen’den başka Audi, Skoda, Seat marka otomobillerinde de bulunduğu belirtildi. Konuyu değerlendiren Çevre ve İklim Bakanı Åsa Romson, daima çevreye daha az karbondioksit salan araçlar hayal ederken böyle bir skandalın ortaya çıkmasının kendisini hayal kırklığına uğrattığını söyledi.

SORUŞTURMA YAPILACAK

Yapılacak şeffaf soruşturma sonucunda herhangi bir şey tespit edilmesi durumunda ülkesinin ona göre hareket edeceğini dile getiren Romson, İsveç Ulaştırma Kurulu’ndan da konuyla ilgili rapor istediğini kaydetti. İsveç Volkswagen Şirketi Sözcüsü Marcus Thomas ise, yaşanan olaylardan dolayı çok üzgün olduğunu ve konu hakkında Almanya Yönetim Kurulu’nun yaptığı açıklamadan başka diyecek hiçbir sözünün bulunmadığını vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X