Almanya yasta! Eski Başbakan Helmut Schmidt öldü!

Almanya yasta! Eski Şansölyesi Helmut Schmidt 96 yaşında vefat etti!

Almanya yasta! Eski Başbakan Helmut Schmidt öldü!

Almanya’nın eski Başbakanı Helmut Schmidt  96 yaşında öldü. Hastaneye kaldırılan ve bilincini yitiren Schmidt, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Sosyal Demokrat politikacı iki ay önce bacağındaki damarda oluşan tıkanıklığın açılması için ameliyat masasına yatmıştı. Ameliyat sonrası Schmidt sürekli rahatsızlandı. Son olarak geçtiğimiz gün Hamburg’da hastaneye kaldırılan Schmidt’in ateşi düşürülemedi. 

SEKİZ YIL BAŞBAKANLIK YAPTI 

Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) önemli liderlerinden Schmidt, 1974 yılında ilk kez başbakan seçildi. 1974 yılından başbakanlık koltuğuna oturan Schmidt, 1982 yılına kadar şansölyelik yaptı. 

CDU/CSU ile FDP’nin ittifak yapması üzerine Schmidt hükümeti 1982 yılında düşürüldü. 23 Aralık 1918 yılında Hamburg’da doğan Schmidt, İkinci Dünya Savaşı’ndan önce Hitler Gençliği organizasyonunda aktif çalıştı. 

İkinci Dünya Savaşı’nda askere alınan Schmidt, savaşta gösterdiği üstün başarı nedeniyle Demir Haç madalyasına layık görüldü. Nisan 1945 yılında İngilizlere esir düştü. Dört ay esir kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

TERÖRİSTLERLE PAZARLIK YAPMADI

Açık sözlülüğüyle tanınan Schmidt, düşündüğünü sansürlemeden söyleyen bir kişiliğe sahipti. Katıldığı televizyon programlarında ve gazetelerde yaptığı açıklamalarda bu özelliğini hep korudu. Kararlı bir kişiliğe sahip Schmidt, bunu 1977 yılında Kızıl Ordu Fraksiyonu (RAF) üyelerinin kaçırdığı Lufthansa uçağına verdiği operasyon emriyle gösterdi. RAF’ın tutuklulara karşılık uçaktaki yolcuları serbest bırakma önerisini ret etti. Schmidt başbakanlığı döneminde uyguladığı ekonomik politikalarla adından söz ettirdi. 

 

TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE TAVIR ALDI 

İktisat eğitimi alan Schmidt, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı çıkan politikacıların başında geliyor Sosyal Demokrat Parti içinde Türkiye’nin AB üyeliğine ender karşı çıkan politikacılardan biriydi. Schmidt Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili zaman zaman gazetelere şu demeci vermekten çekinmedi: 

“Türkiye’ye adaylık statüsü verilmesi hatadır. AB’nin geleceğinde ne olursa olsun AB içinde Türkiye’nin yeri yoktur. 70 milyon Türk’ü Avrupa içinde dolaştıramayız.” Schmidt 2004’te Hamburger Abendblatt gazetesine “60’lı yılların başında yabancı kültürlerden işçileri ülkeye getirmek bir hataydı” diyerek Türk iş gücüne karşı olduğunu da itiraf etti. 

1942 yılında evlenen Schmidt’in iki çocuğu oldu. Özürlü dünyaya gelen oğlu bir yıl sonra yaşamını yitirirken şimdilerde 68 şaşında olan kızı ise Londra’da yaşıyor. İlk eşi 2010 yılında ölen Schmidt, 2012 yılında ikinci evliliğini yaptı. Schmidt hastalığına rağmen sigaradan ise hiç kopmadı. Katıldığı televizyon programlarında da sigara içen Schmidt, iyi bir tiryakici olarak tanınırdı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X