Almanya’da banka krizi

Dünyanın önde gelen bankalarından Deutsche Bank ve Almanya’nın ikinci büyük bankası Commerzbank ile ilgili olumsuz gelişmeler ekonomi piyasalarını sarstı.

Almanya’da banka krizi

Yaklaşık 45 bin çalışanı bulunan Frankfurt merkezli Commerzbank, içinde bulunduğu kriz nedeniyle 2020 yılına kadar yeni bir yapılanmaya gideceğini ve 9 bin 600 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Commerzbank’ın denetleme kurulu toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, çok sayıda şubenin yanısıra, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere yönelik bankacılık biriminin de kapatılacağı bildirildi. Yeniden yapılanma kapsamında banka önümüzdeki üç yıl boyunca hisse senedi kâr payı ödemesi de yapmayacak. Commerzbank 2008’deki küresel mali kriz sonrasında milyarlarca Euro’ya ulaşan zarara uğradı ve sıkı mali politikalara rağmen krize sürüklendi.

BÜYÜK TEDİRGİNLİK

Dünyanın en büyük altıncı özel bankası durumdaki Deutsche Bank’la ilgili belirsizlik ise Alman finans çevrelerinde büyük tedirginliğe neden oluyor. Banka 2008 yılındaki mali krizde Amerikan şirketlerine usulsüz kredi verdiği gerekçesiyle 14 milyar dolar cezaya çarptırılmıştı. Deutsche Bank yetkilileri Amerika Adalet Bakanlığı’nın talep ettiği bedeli ödemeyeceğini açıklamıştı. Frankfurt’daki finans uzmanları Deutsche Bank’ın bu parayı ödemesinin bankanın batması anlamına geleceğini öne sürerken, Alman hükümetinin acil bir durumda yüzde 25 hissesini satın alarak bankayı kurtarmayı planladığı haberleri piyasalardaki endişelerin artmasına neden oldu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X