Almanya’da seçim günü

Tüm Avrupa’nın da merakla beklediği Almanya’daki seçimler bugün yapılıyor.

Almanya’da seçim günü

Yaklaşık 62 milyon seçmenin, yeni meclisi belirlemek üzere oy kullanması bekleniyor. Son anketlere göre seçimin favorisi mevcut Başbakan Angela Merkel dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturmaya çok yakın. Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokratlar yüzde 34 oy oranıyla önde. Ancak bu oy oranı Merkel’e tek başına iktidar olmak için yetmiyor. Yani Almanya’da ufukta koalisyon var. 

Hristiyan Demokratları, Martin Schulz liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti izliyor. Ancak arada kayda değer bir fark ile. Sosyal Demokratlar yüzde 21 oya sahip. Bu İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en düşük oran. Üstelik Merkel ile koalisyona da sıcak bakmıyorlar.

Her halükarda seçim sonucunda ilk ikiye girecek partiler belli. Esas rekabet üçüncülük için olacak gibi duruyor. Bunun için de göçmen karşıtı ‘Almanya için Alternatif’ partisi yüzde 13 bandında. Onu Sol Parti, Liberal Demokratlar ve Yeşiller izliyor. 

Seçimde 92 Türk kökenli aday da yarışacak. En fazla Türk kökenli aday Sol Parti’den;17 aday var. Sosyal Demokratlar’dan ise 16 Türk kökenli aday yarışıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X