Almanya’daki Türkler 1915 tasarısına karşı tek yürek

Almanya’da yaşayan binlerce Türk, Federal Meclis’te (Bundestag) bugün oylanacak 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili tasarıyı başkent Berlin’de protesto etti.

Almanya’daki Türkler 1915 tasarısına karşı tek yürek

Türk-Alman Dayanışma Platformu tarafından Bundestag’a 100 metre mesafedeki tarihi Brandenburg Kapısı (Brandenburger Tor) önünde düzenlenen gösteriye yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

 

Gösteride Türk, Alman ve Azerbaycan bayrakları ile “Tarih tarihçilere bırakılmalı”, “Bundestag Avrupa hukukuna saygı göster”, “Soykırım yalanına hayır”, “Parlamentolar yetkili değil”, “Şehitler ölmez vatan bölmez” yazılı döviz ve pankartlar taşındı. 

 

Söz konusu tasarının Bundestag’tan geçmemesi çağrısında bulunan göstericiler, “Biz Almanya’yız”, “Şehitler ölmez vatan bölünmez” ve “Biz bu yalanı kabul etmiyoruz” sloganları attı. 

 

“Türk tarihi bir soykırım yalanıyla lekelenemez”

 

Gösteride konuşma yapan “Barış İçin Diyalog Derneği” Başkanı Ali Söylemezoğlu, Türk tarihinin bir soykırım yalanıyla lekelenemeyeceğini belirterek, “Tarihimizde soykırım yoktur. Bunu burada açık ve seçik bir şekilde anlatmak istiyoruz.” dedi.

 

Milletvekillerinin gerçekleri öğrenmek istemediğini veya bunları bilip gizlediğini belirten Söylemezoğlu, “Türkiye bugün öncesinden daha çok güçlü. Vatanımızın daha güçlü olması için çabalamamız lazım. Zayıf isen haklarını savunamazsın. Sadece güçlüler haklarını savunur. Bundan dolayı özellikle çocuklarımızı eğitmemiz lazım.” dedi.

 

Söylemezoğlu, Avrupa’nın, güçlü bir ülke olan Türkiye’nin yardımı olmadan problemlerini çözemeyeceğini dile getirerek, “Avrupa ve Almanya’nın Türkiye ile iş birliğine ihtiyacı var. Aksi takdirde bulundukları krizden çıkamazlar. Bundan dolayı biz Almanya’nın Türkiye ile omuz omuza çalışmasını istiyoruz. Bu Almanya ve Türkiye için iyi olur.” ifadelerini kullandı.

 

“Asıl mesele hakikatin gerçeğin yanında olmak”

 

Gösteride konser veren sanatçı Uğur Işılak da, bugün Federal Meclis’te yapılacak oylamaya ilişkin, “Buradan Alman bakanlarına, parlamentosuna, milletvekillerine Sayın Başbakan Merkel’e bir duyuruda bulunmak istiyoruz. Lütfen Türk’ün, Ermeni’nin, Yahudi’nin, Alman’ın yanında olmak değil mesele, asıl mesele hakikatin gerçeğin yanında olmak.” dedi.

 

Filistin, Mısır, Suriye ve Azeriler’den destek

 

Gösteriye Almanya’da yaşayan Filistinliler, Mısırlılar ve Suriyelilerin yanı sıra Azeriler de katıldı.

 

Demokrasi İçin Alman-Mısır Birliği Derneği Başkanı Ali Alawady, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türklerin çağrısını duyarak bu gösteriye katıldıklarını söyledi.

 

Alawady, Türkiye’yi ve Türk halkını bu yalana karşı desteklemek istediklerini kaydetti. 

 

Essen ketinden gösteriye katılan Mine Ege, Ermeni tasarısını kabul etmediklerini ve kınadıklarını ifade etti.

 

Öte yandan CHP Yurtdışı Birlikleri de gösteri öncesi Federal Meclis’in önüne siyah çelenk bıraktı. 

 

Burada okunan basın bildirisinde, Federal Meclis’e getirilen ve oylamaya sunulacak kararla ilgili haberlerin endişeyle takip edildiği, bu tasarının barışa hizmet etmeyeceği, tam aksine sorunları daha derinleştireceği belirtildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X