Almanya’dan ‘Gülen’ resti

Ankara’nın Almanya‘daki Gülen kuruluşlarının denetlenmesi isteği tepkiyle karşılandı. Muhalefet, OHAL uygulamaları nedeniyle Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye gözlemci göndermesini istiyor.

Almanya’dan ‘Gülen’ resti

Türkiye’nin Almanya’daki Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) kuruluşlarının denetlenmesi isteği kabul edilmedi.

Baden Württemberg Eayalet Başbakanı Winfried Kretschmann, Türkiye’nin eyaletteki FETÖ’ya ait kuruluşların denetlenmesi talebini reddetti. Ankara’nın Stuttgart Başkonsolosluğu aracılığıyla eyaletteki Gülen cemaatine ait kuruluşların denetlenmesi için yaptığı başvuruyu yadırgadığını ifade eden Kretschmann, ‘Burada bizden hiçbir delil olmadan şüphe üzerine insanları takip etmemiz isteniyor’dedi. Darbe girişiminde Gülen hareketinin etkili olduğuna dair kanıt görmediğini ifade eden Kretschmann, Türkiye’nin bu isteğini Almanya üzerinde nüfuz kurma çabası olarak nitelendirdi. Kretschmann ayrıca Türkiye’nin AB sürecinin dondurulması gerektiğini de dile getirdi.

 

‘TADİLAT ŞOKE EDİCİ’

Alman Sosyal Demokrat Partisi Genel Sekreteri Katarina Barley, de Türkiye’deki darbe girişiminin ardından ‘temizlik’ hareketi başlatılmasını eleştirdi. Barley, ‘Erdoğan’ın devlette yaptığı tadilatın şoke edici olduğunu’ belirtti ve temel insan haklarındaki durum hakkında bilgi toplamak üzere Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye gözlemci heyeti göndermesi gerektiğini’, söyledi. Genel Sekreter Türkiye’deki tutuklama, azil ve takibatların Avrupa Konseyi’nin temel kurallarına aykırı olduğunu sözlerine ekledi.

ENDONEZYA’DAN DA RET

Diğer taraftan  Endonezya hükümeti, Türkiye’nin Cakarta Büyükelçiliği’nin FETÖ’ya bağlı okulların ve diğer kurumların kapatılması yönündeki çağrısına olumsuz yanıt verdi. Endonezya hükümeti resmi internet sitesinden FETÖ’ye bağlı okulların kapatılmayacağını ve faaliyete devam edeceklerini açıkladı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X