Almanya’dan Türkiye kararı

Alman hükümeti, Türkye’nin AB’den uzaklaştığını öne sürerek Gümrük Birliği müzakereleri için ‘Şu an mümkün değil’ dedi

Almanya’dan Türkiye kararı

AP’nin Türkiye raportörü Kati Piri ise, kırmızı çizginin aşıldığını belirterek AB ile üyelik müzakerelerin askıya alınmasını isteyeceklerini açıkladı.

Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi’nin geçen hafta  Türkiye ile Gümrük Birliği’nin genişletilmesi için müzakerelere başlamama kararının ardından benzer bir adım da Almanya’dan geldi. 

Berlin yönetimi, Ankara’nın Avrupa’dan uzaklaştığını, Türkiye ile Gümrük Birliği modernizasyonu müzakerelerinin başlamasının şu anda mümkün olmadığını açıkladı.

Muhalefetteki Sol Parti’nin Türkiye ile ilgili soru önergesine hükümet kanadından verilen yanıtta, OHAL sürecinde yargı bağımsızlığının ciddi biçimde zayıfladığı  hatırlatıldı. Federal Meclis’in internet sitesinde yayımlanan yanıtta Berlin, AB Komisyonu’nun İlerleme Raporu’nda dile getirdiği ‘Türkiye’nin dev adımlarla Avrupa Birliği’nden uzaklaştığı’ tespitine katıldığını ifade edildi.

Alman Hükümeti, yaşanan son gelişmeler sonrasında, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde ilerlemenin mümkün görülmediğine işaret etti. Verilen yanıtta, “Federal Hükümet açısından Türkiye ile herhangi bir başlıkta müzakerelerin açılması gündemde değil. Müzakereler fiilen durmuş durumda’ denildi. 

Alman hükümeti ayrıca, AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği modernizasyonu müzakerelerinin başlamasının da özellikle Türkiye’de hukuk devleti alanındaki olumsuz gelişmeler nedeniyle söz konusu olmadığına vurgu yaptı.

BİR TEPKİ DE AP’DEN

Öte yandan  Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri, kırmızı çizginin aşıldığını belirterek bu yılki Türkiye raporunda müzakerelerin askıya alınması çağrısında bulunacaklarını söyledi.

Piri, “Biz AP olarak geçen yıl Venedik Komisyonu’nun raporunun ardından, son anayasa değişikliğinin olduğu gibi hayata geçirilmesi halinde Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinin formel biçimde askıya alınması çağrısında bulunacağımızı söylemiştik.

Ne yazık ki o noktaya gelmiş bulunuyoruz. AP’nin tutumu değişmedi. Ne yazık ki Türk hükümeti de hiçbir değişiklik yapmadı. Bu şartlarda ve en azından gelecek beş yıl süresince üyelik müzakerelerinin devam edebileceği hayalini bırakmak gerekiyor.

Bizim açımızdan kırmızı çizgi aşıldı. Bu yılki Türkiye raporunda müzakerelerin kesin olarak askıya alınması çağrısında bulunacağız”diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X